VOC-schip Batavia wordt maandag 16 juli gedraaid

In 2017 gooide slib roet in het eten bij het keren van de reconstructie van het VOC-schip de Batavia. Afgelopen week heeft Rijkswaterstaat gebaggerd rondom de Batavia. Hopelijk is er voldoende slib weggehaald, om maandag 16 juli de Batavia te keren.

Slibophoping
De laatste keer dat de Batavia gedraaid is was met de terugkeer van het schip van het Markermeer, waar het lag voor opnames voor de film Michiel de Ruyter in 2014. April 2017 zou de Batavia gedraaid worden echter is de operatie toen voortijdig gestaakt, omdat de slibophoping rondom het schip groter was dan verwacht.

Is draaien noodzakelijk?
Het draaien van de Batavia is nodig voor een gelijkmatige verdeling van de weersbelasting als zon en regen. Daarnaast is het voor het onderhoud efficiënter omdat er nu gewerkt gaat worden aan de stuurboordzijde van het schip, die dan eerder vrij is van douw en in de luwte ligt. Een bijkomend voordeel is dat de spiegel van de Batavia dan weer volop te zien is voor bezoekers vanaf de steiger.

Kijk live mee vanaf de dijk
In verband met het draaien op maandag 16 juli, zal de Batavia niet toegankelijk voor de bezoekers van Batavialand. De voorbereidingen beginnen vroeg in de ochtend en nemen afhankelijk van tal van variabelen de hele dag in beslag. De binnenlocatie van Batavialand en de buitenlocatie met haar ambachten zijn deze dag gewoon geopend. Als alles volgens planning verloopt zal dinsdag 17 juli de Batavia weer toegankelijk zijn.

Het draaien van de Batavia is live te volgen vanaf de dijk, daarnaast zal Omroep Flevoland deze dag online live verslag doen van alle werkzaamheden.