Voor meer dan 1 miljard nieuwe baggercontracten toegekend aan Jan De Nul

Tijdens de laatste maanden is in totaal voor meer dan een miljard euro projecten toegevoegd aan het orderboek. Deze toekenningen brengen de totale waarde van het huidige orderboek van Jan De Nul op 3,1 miljard euro.

Het betreft nieuwe werken in alle uithoeken van de wereld, van Zuid-Amerika en de Caraïben (11 projecten) over Afrika (1 project) en Europa (2 projecten) tot Zuidoost Azië en Australië (7 projecten).

Er zijn verschillende soorten projecten: van de verdieping van bestaande havens tot de ontwikkeling van onbebouwde terreinen; van grote klanten uit de olie- en gasindustrie tot exporteurs van mineralen, van havenbedrijven die in handen zijn van de overheid tot nieuwe privé-ondernemingen.

Vietnam – Staalfabriek in Ha Tinh / Haven van Son Duong
De Formosa Plastics Group in Taiwan heeft de bagger- en landwinningswerken voor de staalfabriek in Ha Tinh, Vietnam, toegewezen aan Jan De Nul Group. De werken omvatten onder andere het opspuiten van 2.000 hectare land. Het opspuitingsmateriaal zal hoofdzakelijk afkomstig zijn van de bouw van de nabijgelegen haven van Son Duong. De nieuwe haven van Son Duong zal tot een diepte van -27 m worden uitgebaggerd, waardoor ze in staat zal zijn schepen met een draagvermogen tot 300.000 ton te ontvangen.

Elizabeth II Kaai in Sierra Leone
Jan De Nul Group heeft het contract binnengehaald voor de upgrade van de Elizabeth II kaai in Sierra Leone. Door de ononderbroken sedimentatie verloor de haven ongeveer 2 m van zijn rendabele diepgang. De upgrade van de haven en de toegang tot de twee ferry terminals worden gefinancierd door de Wereldbank. Dankzij de baggerwerken zal de haven van Freetown grotere schepen kunnen ontvangen, wat een boost zal geven aan de economie van Sierra Leone. Dit contract heeft de interesse gewekt van twee mijnbouwfirma’s die gebruik makende van de aanwezige baggertuigen beide contracten hebben afgesloten voor het baggeren van de toegangsgeulen voor hun respectievelijke ijzerertsexporthavens.

Haven van Tuticorin in India
In India heeft de Tuticorin Port Trust de baggerwerken voor de uitbreiding van de meest zuidelijk gelegen grote haven in India toegewezen aan Jan De Nul Group. Het project behelst de verdieping van het toegangskanaal naar de haven en de aanleg van een nieuw havenbekken. Dankzij deze uitbreiding zal de haven schepen met een diepgang tot 12,80 m kunnen aantrekken.

Duitsland
Jan De Nul Group versterkt zijn positie in Duitsland met de gunning van onderhoudsbaggerwerken in de monding van de Weser, met name het toegangskanaal van de Noordzee naar Bremerhaven (2011 en 2012) en het toegangskanaal van de Noordzee naar Emden op de Eems (2011).

Latijns-Amerika
• De verdieping en verbreding van de zwaaikom in de haven van Lazaro Cardenas in Mexico;
• Het baggeren van het Noordelijk Toegangskanaal naar het sluizencomplex in Panama aan de kant van de Stille Oceaan;
• De verdieping en verbreding van het toegangskanaal en de zwaaikom van de haven van Callao in Peru;
• Baggerwerken voor een nieuwe LNG terminal in Argentinië;
• Verdiepings- en verbredingsbaggerwerken van het toegangskanaal naar de haven van Cartagena in
Colombia;
• Baggerwerken voor 2 nieuwe havenprojecten in Itaguaí (deelstaat Rio de Janeiro) in Brazilië;
• Verdieping en verbreding van toegangskanaal en zwaaikom van de terminal Cotegipe in de deelstaat Bahia in Brazilië;
• Zandopspuiting voor de nieuwe haven Porto do Açu in Brazilië;
• Verdiepingsbaggerwerken van de haven en het toegangskanaal van Itajaí (deelstaat Santa Catarina), eveneens in Brazilië;
• In Centraal Amerika is net een contract ondertekend voor een waarde van 50 miljoen euro waarvoor 4 baggerschepen gedurende één jaar zullen worden ingezet.

Verdiepings- en verbredingsbaggerwerken van toegangskanalen in het Chinese Bohai Bay
Jan De Nul Group heeft een contract gewonnen voor verschillende verdiepings- en uitbreidingswerken in het Chinese Bohai Bay. Bij de haven van Yingkou moet het kanaal worden verbreed en tot -22 m worden verdiept. Bij de haven van Jing Tang moet het kanaal tot -20 m worden verdiept.
Offshore Projecten in Australië, de Bahamas, de Noordzee, Papoea-Nieuw-Guinea, India, en Rusland
Het project in Australië omvat de stabilisatie van een onderzeese pijpleiding. Het betreft werken aan de Gorgon-pijpleiding voor de klant Chevron, evenals de installatie van een aantal kruisingen met andere pijpleidingen.

Het contract op de Bahamas houdt de renovatie in van een olieterminal voor Statoil. De werken moeten klaar zijn tegen de eerste helft van 2011. Het EPC-project bestaat uit het verwijderen van een bestaande pijpleiding en de constructie van een nieuwe 42” pijpleiding die in de zeebodem ingegraven wordt en verbonden wordt met een laadplatform voor olietankers.

In de Noordzee, vlakbij de Shetland eilanden heeft Technip UK een project toegewezen aan Jan De Nul voor het baggeren van de zeebodem op een diepte van meer dan 120 m. De zeebodem moet zeer nauwkeurig worden weggebaggerd om de installatie van de pijpleiding mogelijk te maken. Dit moet gebeuren binnen strikte toleranties.

In Papoea-Nieuw-Guinea moet er een geul voor een nieuwe pijpleiding gebaggerd worden in de ondiepe Omati rivier die enkel omgeven is door regenwoud. Hiervoor zal Jan De Nul Group de TSHD’s ‘Sebastiano Caboto’ en ‘Galilei’, beide uitgerust met een zijdelingse arm, mobiliseren. Die zijdelingse arm zal het gebaggerde materiaal storten aan de kant van de sleuf. De BHD ‘Jerommeke’ zal hardere stukken uitbaggeren en obstakels verwijderen.

In het Noord Tapti gasveld in India zal de TSHD ‘Francis Beaufort’ ongeveer 24 km sleuven tussen platformen baggeren. Het werk zal worden uitgevoerd in moeilijke omstandigheden met stromingen tot 3 knopen en de TSHD zal worden uitgerust met een ripper head voor het baggeren van hard gesteente.

Op het eiland Sakhalin is een nieuw werk toegekend voor het baggeren van een havendok in 2011 en van een toegangsgeul in 2012. De werken moeten worden uitgevoerd tijdens het ijsvrije seizoen aan de onbeschermde oostkust van het eiland Sakhalin, nabij Chayvo.

Jan De Nul Group luidt nieuw investeringsprogramma in en breidt vloot verder uit
Jan De Nul Luxembourg S.A., een dochtermaatschappij van Jan De Nul Group, bestelde in 2010 twee nieuwe sleephopperzuigers met elk een capaciteit van 14,000 m³. Deze week werd een akkoord bereikt om een zeer groot valpijp- en mijnbouwschip te bouwen, een zusterschip voor de ‘Simon Stevin’.

Daarmee luidt de groep het investeringsprogramma 2010-2013 in, na het succesvolle investeringsprogramma 2007-2011 dat de bouw van meer dan 25 schepen ter waarde van meer dan 2 miljard euro inhoud.
Twee nieuwe sleephopperzuigers met 14,000 m³ beuninhoud
De twee sleephopperzuigers met een beuninhoud van 14.000 m³ zijn besteld bij de scheepswerf Uljanik Brodogradiliste in Pula, Kroatië. Deze schepen vullen Jan De Nul’s vloot van 26 sleephopperzuigers aan. De nieuwe schepen zijn speciaal ontworpen om in ondiepe en beperkte wateren te opereren. Het maximale draagvermogen zal ongeveer 22.500 ton bij een diepgang van slechts 10 m zijn. Zoals dat voor alle andere schepen in de vloot het geval is, werd ook hier aandacht besteed aan de milieu-impact. Efficiënt aanwenden van energie, lage emissies, geoptimaliseerde scheepsvorm, afvalverwerking aan boord dragen bij tot efficiënt en milieuvriendelijk baggeren. Deze milieumaatregelen resulteren in de toekenning van een “Clean Ship” certificaat.

De schepen werden in-house ontworpen, met de ervaring opgedaan bij het ontwerpen en bouwen van 8 nieuwe sleephopperzuigers in de voorbije 3 jaar. Zo’n ervaring is ongeëvenaard: het resultaat zijn twee hoogtechnologische en efficiënte schepen, wat nog meer in het voordeel van onze klanten speelt.

Deze bestelling bekrachtigt de samenwerking tussen Jan De Nul Group en de scheepswerf Uljanik Brodogradiliste in Pula, Kroatië. De scheepswerf heeft reeds twee grote zelfvarende cutterzuigers opgeleverd, en bouwt nog aan 2 zusterschepen. De nieuwe bestelling bewijst het vertrouwen en de uitstekende samenwerking tussen beide partijen. De 14.000 m3 sleephopperzuigers worden midden 2012 en eind 2012 opgeleverd.

Enkele data
Naam JDN 8040 and JDN 8041
Beuninhoud 14.000 m³
Draagvermogen 22.500 ton
Lengte 147,8 m
Breedte 30,0 m
Diepgang 10,0 m
Maximale baggerdiepte 43,8 / 52 m
Diameter zuigbuis 1.300
Pompvermogen (Sleepzuigen) 4.000 kW
Pompvermogen (Walpersen) 8.500 kW
Propulsievermogen 2 X 7.200 kW
Totaal geïnstalleerd dieselvermogen 15.960 kW
Snelheid 15,3 kn
Accommodatie 33

Een nieuw zusterschip voor de ‘Simon Stevin’
Het akkoord voor de bouw van het valpijp- en mijnbouwschip werd bereikt met Construcciones Navales del Norte in Bilbao, Spanje, beter bekend als ‘La Naval’. Het schip is een zusterschip van de ‘Simon Stevin’, gebouwd en opgeleverd door dezelfde scheepswerf begin 2010. Ondertussen heeft de ‘Simon Stevin’ al stenenstortprojecten uitgevoerd in Australië, Sakhalin en Noorwegen. Het nieuwe schip is bijna identiek en wordt ook voorzien van een volledig geautomatiseerd systeem voor het opbouwen en terug binnenhalen van de valpijp. De valpijp heeft een diameter van 1.000 mm en kan tot 2.000 m diepte gaan. Net zoals de ‘Simon Stevin’ is dit schip uitgerust voor mijnbouwactiviteiten op grote dieptes.

De bestelling van dit tweede schip bewijst dat Jan De Nul Group het nastreeft om wereldwijd diensten aan te bieden in stenenstort- en mijnbouwactiviteiten, met korte mobilisatietijden. De beschikbaarheid van een tweede identiek schip is een extra garantie voor onze klanten.

Dit schip is het 9de schip gebouwd door La Naval voor Jan De Nul Group sinds 2002. Volgende week wordt bij La Naval het 8ste schip voor Jan De Nul, de 30.500 m³ sleephopperzuiger ‘Charles Darwin’, opgeleverd. Deze lange en succesvolle samenwerking is het resultaat van het vakmanschap van de scheepswerf in het bouwen van zulke complexe schepen, en van het vertrouwen tussen La Naval en Jan De Nul Group. De oplevering is voorzien eind 2012.
Enkele data
Naam JDN 8626
Draagvermogen 36.000 ton
Lengte 191,5 m
Breedte 40,0 m
Diepgang 9,25 m
Dynamische positionering DYNAPOS AM/AT R Class 2
Propulsievermogen 4 X 3.350 kW
Boegschroefvermogen 4 X 2.000 kW
Totaal geïnstalleerd dieselvermogen 24,350 kW
Snelheid 15,5 kn
Accommodatie 84

Jan De Nul werft verder aan
Door het goed gevulde orderboek en de bestelling van drie nieuwe schepen, zet Jan De Nul Group vanzelfsprekend de aanwervingskoers die het in 2010 voer, in 2011 verder.

2010 was niet alleen het jaar van de Randstad Award, waarmee Jan De Nul zichzelf opvolgde als meest aantrekkelijke werkgever van België, het was ook een jaar waarin de groep maar liefst 380 mensen aanwierf. Bij die 380 rekent de firma haar 500ste ingenieur, uniek in België. Jan De Nul sloot 2010 af met een totaal personeelsbestand wereldwijd van 5416 werknemers, waarvan de gemiddelde leeftijd 38 jaar is.

2011 wordt een jaar waarin Jan De Nul Group verder actief op zoek gaat naar jong, dynamisch talent om alle werven en schepen nationaal en internationaal te bemannen.

Bron: Jan De Nul, 07-02-2011;