Voortstuwingsinnovatie van Wärtsilä bespaart 10% brandstof

Wärtsilä heeft op 7 november zijn nieuwste oplossing uit het voortstuwingsportfolio gepresenteerd in Rotterdam. Het innovatieve product Wärtsilä EnergoFlow zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt, door het richten van de wateraanstroom naar de schroef. Deze oplossing kan tot wel 10% brandstofbesparing leiden. De EnergoFlow is een energiebesparend product waarmee de investering van de scheepsexploitant in minder dan twee jaar kan worden terugverdiend volgens de maker.

De nieuwe generatie ‘pre-swirl stators’ is het resultaat van jaren onderzoek en testen met schaalmodellen en metingen op ware grootte op zee, door de R&D-experts van Wärtsilä.

Het ontwerp van de Wärtsilä EnergoFlow zorgt ervoor dat één deel van de waterstroom bij het achtersteven in de tegenovergestelde richting van de draairichting van de propellor wordt geleid. De meerdere bladen van de stator, die zijn bevestigd aan de romp van het schip, optimaliseren de toestroom naar de propeller en voorkomen energieverlies. De gewelfde vinnen beperken de weerstand. De ring die de vinnen bij het uiteinde verbindt, zorgt voor een robuuste mechanische constructie.

Impact het grootst op bulkschepen en tankers
De impact van de Wärtsilä EnergoFlow op het brandstofverbruik is het grootst wanneer de innovatie wordt gebruikt voor bulkschepen, tankers en andere schepen met een grote blok coëfficiënt. Bij bulkschepen kan bijvoorbeeld een brandstofbesparing tot 10% worden gerealiseerd. De Wärtsilä EnergoFlow betaalt zichzelf binnen 1 tot 2 jaar terug, afhankelijk van het scheepstype.