VoortVarend Besparen dingt mee naar titel Duurzame Topper 2011

Het programma VoortVarend Besparen is geselecteerd voor de wedstrijd Duurzame Topper 2011. Op 12 september pitcht het programma voor een jury de resultaten. Door het programma is de Nederlandse binnenvaartsector aanmerkelijk zuiniger gaan varen. Sinds de start van VoortVarend Besparen is al 50 miljoen euro verdiend en 7% CO2-uitstoot reductie gerealiseerd. Hiermee heeft VoortVarend Besparen zijn duurzaamheid bewezen.

Pitchen voor Duurzame Topper 2011
De twaalf projecten die mee dingen naar de Duurzame Topper 2011 pitchen bij de jury, onder leiding van Ed Nijpels, voorzitter NLingenieurs. Daarnaast bestaat de jury uit Bernard ter Haar, directeur-generaal Milieu van het ministerie IenM; Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland; Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en oprichter van Tendris; Dorette Corbey, voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschaps- en Techniekbeleid; Ruud Nijs, Holland Financial Center en Frits de Groot van VNO NCW. De prijsuitreiking vindt plaats op 4 oktober tijdens de Milieubeurs 2011 in de Brabanthallen.
VoortVarend Besparen levert veel op
Doel van het programma was een besparing van 5%. Uit het monitoringsrapport van Ecorys blijkt dat de doelstelling is behaald met een 7% brandstofbesparing. Met de gedragsverandering besparen reders en schippers nu door zuiniger te varen per jaar 27 miljoen euro aan brandstofkosten en leveren zo een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot.

VoortVarend Besparen is een programma voor én door de binnenvaart. Het is in 2007 opgestart door het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat dat 3 miljoen euro beschikbaar stelde voor het vier jaar durende programma en ondersteunt door Agentschap NL. Het doel was een bijdrage te leveren aan CO2-reductie in Nederland. Dit wordt onder meer bereikt door de inzet van computerprogramma’s die het optimale vaartempo en de vaarroute aangeven en verankering van zuinig varen in de scheepvaartopleiding. Ook de verspreiding van praktische tips over vaarplanningen en motorgebruik hebben bijgedragen aan de gedragsverandering. Het Expertise en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) zet samen met het Platform VoortVarend Besparen, het programma voort.

Meer informatie
VoortVarend Besparen heeft een eigen website: www.voortvarendbesparen.nl. Meer informatie over de Twaalf Duurzame Toppers 2011 op de site van PM.

Bron: Voortvarend besparen, 12-09-2011;