Vrouwen gaan Onderzeedienst versterken bij Defensie

Vrouwen gaan binnenkort de Onderzeedienst van Defensie versterken. Het gaat om een pilot in het voorjaar van 2019. Als het werken met een gemengde bemanning positief uitpakt onder water, worden vrouwen er definitief toegelaten. De Onderzeedienst is de laatste eenheid bij Defensie waar nog geen vrouwen mogen werken.

Onderzeeboot Zr. Ms. Walrus. Foto, Defensie.

One of the crew
Bij onderzeediensten van andere landen is er voortschrijdend inzicht over gemengd varen. Defensie beschouwde aparte voorzieningen aan boord altijd als belangrijke voorwaarde, maar de situatie bij (NAVO-)partners laat zien dat het anders kan. Zo bleek het one-of-the-crew-concept zeer succesvol: de hele bemanning wordt gelijkwaardig behandeld. Er zijn dus geen aparte voorzieningen voor vrouwen.

Geslaagde pilot
De pilot toont mogelijk aan dat aparte voorzieningen niet nodig zijn voor de nieuw te bouwen onderzeeboten. Als de pilot slaagt, gaat de onderzeedienst al in de huidige onderzeeboten met gemengde bemanningen varen.

Meerwaarde
Defensie bouwt aan een toekomstbestendige organisatie met een grotere diversiteit in het personeelsbestand. Een gemengd team met verschillende karakters en denkwijzen presteert beter.