Wartsila haalt contracten binnen voor voortstuwingpakketten voor vier nieuwe baggerschepen

Foto: zelfvarende cutter suction dredger, Athena, met drie Wärtsilä 6L46F engines en Wärtsilä FPPs – totaal geïnstalleerd vermogen 21,6 MW

Wärtsilä heeft onlangs een aantal opdrachten binnengehaald voor het leveren van voortstuwingsoplossingen voor baggerschepen, die worden gebouwd in China en Nederland. Omdat baggertoepassingen doorgaans zeer veeleisend zijn, was de hoge betrouwbaarheid van de oplossingen van Wärtsilä een doorslaggevend element bij de gunning van de drie projectorders.

Wärtsilä, de toonaangevende systeemintegrator in de scheepvaartindustrie, levert de motoren en zogenoemde Fixed Pitch Propellers (FPP) aan Van Oord, de in Nederland gevestigde bagger- en scheepsaannemer met wereldwijde activiteiten. De installatie is voor de ‘Artemis’, de tweede van twee grote zelfvarende cutter suction dredgers. Deze wordt gebouwd op de scheepswerf van IHC Dredgers in Kinderdijk te Nederland. De order voor het eerste schip, de ‘Athena’, werd in 2008 geplaatst. Beide schepen zullen worden aangedreven door drie Wärtsilä 6L46F-motoren en zullen beschikken over Wärtsilä FPP’s. De Artemis moet operationeel zijn in het tweede kwartaal van 2013. De klant had behoefte aan lichte en zeer krachtige motoren, met een snelle reactietijd en een hoge betrouwbaarheid. Aan die eisen komen de machines van Wärtsilä tegemoet. Daarnaast onderhandelt Wärtsilä momenteel met Van Oord over een ‘Dynamic Maintenance-overeenkomst’.

Twee aanvullende orders ontving Wärtsilä van Chinese bedrijven. De scheepswerf Nantong Gangzha Shipping Manufacturing Co. Ltd. heeft een order geplaatst voor twee Wärtsilä 16V32-motoren inclusief voortstuwingsapparatuur en -systemen voor een hopper die momenteel gebouwd wordt. Het schip moet aan het begin van het derde kwartaal van 2012 volledig operationeel zijn. Bij de aankondiging van de opdracht zei de heer Shao, vice-president van de scheepswerf, het volgende: “Wärtsilä heeft voor een aantal grote hoppers op de Chinese markt met succes voortstuwingspakketten geleverd. Wij denken dat de producten van Wärtsilä ons de hoogste waarde en rendement zullen opleveren, mede door de professionele service die Wärtsilä kan bieden.”

De Tianjin Dredging Company (TDC), onderdeel van het staatsbedrijf CCCC Group, heeft een voortstuwingspakket besteld bij Wärtsilä voor twee baggerschepen die gebouwd worden op Chinese scheepswerven. De schepen moeten begin 2012 operationeel zijn. TDC is een bestaande klant van Wärtsilä en bestelde eerder al Wärtsilä-motoren voor drie andere jumbo hoppers. “We willen de scheepsprestaties zeker stellen door te kiezen voor Wärtsilä. Wärtsilä heeft bewezen een professionele en betrouwbare partner te zijn voor de andere schepen in onze huidige vloot,” aldus de heer Liu, manager scheepsbouw bij TDC.

Betrouwbare en kostenefficiënte oplossingen
“Het gemeenschappelijke thema in al deze opdrachten is dat de bedrijven erop vertrouwen dat Wärtsilä betrouwbare en kostenefficiënte oplossingen biedt. In de loop der jaren heeft het team van Wärtsilä aanzienlijke know-how opgebouwd op het gebied van baggeroplossingen. Deze ervaring is van enorm belang voor eigenaren en operators over de hele wereld. Baggeren is een gecompliceerde aangelegenheid en de schepen vereisen een zeer hoge mate van efficiëntie om effectief te kunnen werken onder verschillende omstandigheden,” aldus Aaron Bresnahan, vice-president Special Vessels, Wärtsilä Ship Power.

Bron: Wartsila, 18-07-2011;