Wärtsilä introduceert haar visie op ‘Smart Marine Ecosystem’

“De wereld evolueert en staat voor een nieuw tijdperk waarin systemen steeds meer met elkaar verbonden zijn en dat is nergens zo duidelijk als in de scheepvaartsector. De mogelijkheden die door slimme technologie worden geboden, creëren hierbij een geheel van samenwerking en kennisdeling met klanten, leveranciers en partners”, aldus Roger Holm, President Wärtsilä Marine Solutions.

De maritieme industrie wordt geconfronteerd met verschillende factoren  die een sterk negatieve impact hebben op de bedrijfsvoering en winstgevendheid. De drie belangrijkste factoren zijn: overcapaciteit, ontoereikende brandstofefficiëntie van haven tot haven én tijdverlies bij het binnenvaren van havens en andere gebieden met veel verkeer. Het voorkomen van deze vorm van inefficiëntie staat aan de basis van Wärtsilä’s strategie voor het ecosysteemdenken.

Wärtsilä ziet vier primaire krachten die deze sector opnieuw vorm zullen geven. Shared capacity zal de afvulcapaciteit verbeteren en de eenheidskosten verlagen; Big Data Analytics zal zowel activiteiten als energiebeheer optimaliseren; Intelligent vessels zal geautomatiseerde en geoptimaliseerde processen mogelijk maken en Smart ports zullen resulteren in vlottere en snellere havenactiviteiten.

“Onze klanten van onderhoud voorzien betekent hen ondersteunen gedurende de hele levenscyclus van hun apparatuur en installaties. Dit betekent dat we kijken naar de slimste manier om bedrijfsmiddelen te bedienen en te onderhouden, maar ook naar het optimaliseren van de prestaties en zo te zorgen voor de veiligste, milieuvriendelijkste en meest efficiënte bedrijfsprofielen. In de toekomst zullen we op een meer holistische manier kijken naar de bedrijfsvoering van onze klanten. In plaats van één schip, kunnen we misschien een vloot of zelfs het bedrijf van de klant optimaliseren. Op lange termijn wordt de ‘vessel-as-a-service’ de ultieme manier om installaties en lifecyclemanagementservices te leveren”, aldus Pierpaolo Barbone, President Wärtsilä Services.

Een van de vele voorbeelden van belangrijke stappen voor de toekomst is dat Wärtsilä, in samenwerking met de scheepseigenaar, met succes de ‘remote control’ navigatietest’ heeft uitgevoerd. Hierbij worden de activiteiten van het testschip per satelliet over een afstand van 8000 kilometer aangestuurd. De test werd uitgevoerd met behulp van een satellietcommunicatieverbinding met standaard bandbreedte. Voor de communicatie tussen het schip en het ‘operation work station’ op afstand werd geen enkele landgebaseerde technologie gebruikt. Andere opmerkelijke voorbeelden zijn de Wärtsilä HY, een volledig geïntegreerde hybride vermogensmodule die motoren combineert, een energieopslagsysteem en vermogenselektronica die geoptimaliseerd zijn om samen te werken via een nieuw ontwikkeld energiebeheersysteem en de draadloze oplaadinnovatie van Wärtsilä voor door accu’s aangedreven schepen.

Wärtsilä opende eerder een Digital Acceleration Centre (DAC) in Helsinki om de innovatie te versnellen en samen met klanten een reeks nieuwe bedrijfsmodellen en -oplossingen te creëren. Deze omvatten de meest geavanceerde intelligente scheeps- en andere baanbrekende projecten uit de sector. In december wordt een tweede DAC in Singapore geopend en in 2018 volgt de opening van nog twee DAC’s in Centraal-Europa en Noord-Amerika.

Door het toepassen van slimme technologie om klanten op de meest hoogstaande manier van dienst te zijn, streeft Wärtsilä naar het leveren van grotere efficiëntieverbeteringen die leiden tot hogere inkomsten en meer winstgevendheid voor eigenaars en exploitanten wereldwijd. Het uiteindelijke doel is het mogelijk maken van duurzame samenlevingen met behulp van optimale technologieën.