WÄRTSILÄ tekent grote order voor aandrijving zes nieuwe pijpenleggers

TL offshore 550t pipelaying vessel klein

Wärtsilä, wereldleider in de ontwikkeling en productie van aandrijvingsystemen voor de scheepvaart- en energiesector, heeft eind augustus een grote order getekend om oplossingen voor de aandrijvingssystemen van zes nieuwe offshore pijpenleggers te leveren. De schepen worden gebouwd door het Nederlandse IHC Merwede, de wereldwijd marktleider in scheepsbouw. Drie van de schepen zijn bestemd voor Subsea 7, de seabed-to-surface bouw-, constructie- en dienstenaannemer voor de offshore energiesector. De andere drie schepen zijn besteld door Seabras Sapura, een joint venture tussen Sapura Kencana en Seadrill.

De levering van alle zes schepen staat gepland voor de eerste helft van 2015 en de tweede helft van 2016. De schepen zullen worden ingezet op de Braziliaanse offshore markt voor de multinationale energiecorporatie Petrobras. Het leveringscontract voor de eerste drie schepen is begin augustus 2013 in werking getreden, de overeenkomst voor de overige schepen is op 23 augustus getekend door Wärtsilä en IHC Merwede. De omvang van de opdracht bestaat uit zes 8-cilinder Wärtsilä 32 motoren, twee transversale boegschroeven, twee intrekbare boegschroeven en drie bestuurbare, uitneembare onderwater boegschroeven. Met name het gemak en de snelle wisseling van de uitneembare onderwater boegschroeven dat Wärtsilä kan waarborgen was een beslissende factor voor de klant.

De contracten voor de uitrusting van de pijpenleggers vereisten een strak leveringsschema. Wärtsilä’s garantie om aan de leveringsvoorwaarden te voldoen, in combinatie met systemen en machinerie die de gevraagde kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie waarborgen, was een sleutelfactor in het toekennen van de contracten door IHC Merwede. Wärtsilä begint vanaf februari 2014 met de eerste leveringen, waarbij de volgende leveringen elkaar opvolgen met vier maanden interval.

“Dit zijn erg belangrijke orders, die de uitstekende reputatie van Wärtsilä op het gebied van tijdige levering van oplossingen – die tegemoetkomen aan de meest veeleisende verwachtingen in de offshore sector – benadrukken. Het leveringsschema is een uitdaging, maar we hebben al vaak laten zien dat onze toonaangevende productie- en logistieke processen dit soort fast-track projecten aankunnen”, aldus Aaron Bresnahan, Vice President Sales, Wärtsilä Ship Power.

Zowel Subsea 7 als Sapura Kencana bezitten al schepen met vergelijkbare geïnstalleerde aandrijvingssystemen van Wärtsilä, en Wärtsilä heeft een langdurige en succesvolle relatie met IHC Merwede. Ook heeft Wärtsilä met Subsea 7 een bestaand wereldwijd contract voor service en reserveonderdelen.

Wärtsilä’s leveringsomvang per schip:

2 x transversale boegschroeven FT300H-D
2 x intrekbare boegschroeven FS1510/MNR
3 x bestuurbare, uitneembare onderwater boegschroeven FS2510/NU
6 x 8-cylinder Wärtsilä 32 motoren

De specificaties van de Type 550 pijpenleggers:

Gehele lengte 145,97m
Breedte 29,94m
Diepte hoofddek 13m
Diepgang (operationeel) 7,2m
Diepgang (max) 8,3m
Draagvermogen (operationeel) 7,025 t.
Draagvermogen (max) 11,312 t.

Accommodatie 120 mensen
Wärtsilä heeft het breedste product- en oplossingsportfolio voor de offshore scheepssector. Het aanbod omvat volledige voortstuwingssystemen en milieubewuste oplossingen voor de meest precaire omgevingen. Daarnaast biedt Wärtsilä volledig elektrische en geautomatiseerde systemen, emissie-controle systemen, olie- en gasbeheer, pompsystemen, inerte gassystemen, watermanagement en op maat gemaakte scheepsontwerpen.

Meer… Wärtsilä