Watersportbedrijven laten kansen liggen

Watersportbedrijven laten veel kansen liggen als het gaat om de productiviteit en het rendement van hun bedrijf. Dat blijkt uit de Performance Index Watersportindustrie, een benchmarksysteem dat HISWA Vereniging en de Rabobank hebben ontwikkeld. Met dit systeem, dat 12 mei tijdens een seminar bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein werd gelanceerd, kunnen bedrijven hun prestaties met elkaar vergelijken.

Omzet kan flink omhoog
Watersportbedrijven zoals jachthavens en jachtwerven kunnen veel effectiever en efficiënter werken zegt Bert Sikken, sectormanager Horeca & Recreatie bij Rabobank Nederland: “Neem jachthavens. De resultaten van deze bedrijven lopen sterk uiteen. Dit is terug te voeren op grote verschillen in kosten en in omzet. Zo komt het nog vaak voor dat jachthavens te weinig oog hebben voor het verhogen van de omzet. Omzet is bijvoorbeeld niet alleen te halen uit liggeld, maar ook uit allerlei andere activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan horeca, verkoop van serviceartikelen, overnachtingsmogelijkheden, bootverhuur en zeilles. En ook aan de kostenkant is vaak nog winst te behalen, onder andere door een efficiëntere inzet van het personeel. Ook zijn besparingen op nuts-, onderhouds- en schoonmaakkosten een haalbare zaak.’’ Dat dit belangrijk is blijkt uit gepresenteerde cijfers, tijdens het symposium, die aangeven dat circa 20% van de bedrijven verlies maakt.

Gebrek aan cijfers
Volgens Geert Dijks, hoofd branchebelangen bij HISWA Vereniging, maakt de Performance Index Watersportindustrie het mogelijk om meer grip te krijgen op de productiviteit en het rendement bij jachthavens, jachtwerven en andere watersportbedrijven: ‘’Tot op heden was er een chronisch tekort aan statistiek en cijfermateriaal. Veel van onze leden willen meer inzicht in hun financieel-economische prestaties en hoe ze die kunnen verbeteren. Dankzij dit systeem kunnen we aan hun wens voldoen. Het bevat een schat aan exploitatiegegevens zoals opbrengsten, kosten, balans, productiviteit en bezetting.”

De Performance Index Watersportindustrie is de eerste online benchmark voor watersportbedrijven in Nederland en is ontwikkeld door HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersportindustrie – in samenwerking met en met steun van Rabobank Nederland, lokale Rabobanken en de NHTV (internationale hogeschool voor toerisme). Alle ondernemers met een commerciële jachthaven of jachtwerf kunnen zich via HISWA Vereniging aanmelden voor het systeem. Deelname is vertrouwelijk en gratis.

Bron: HISWA, 16-05-2009;