Waterstanden Rijn dalen langzaam

De daling van de waterstand van de Rijn bij Lobith zet de komende dagen door, maar kan in de loop van de week vertragen door nieuwe neerslag in Zwitserland en Zuid-Duitsland. Rijkswaterstaat blijft belanghebbenden (zoals waterschappen) informeren over de actuele waterstanden en waterstandsverwachtingen.

Verwachting
De waterstand van de Rijn bij Lobith was zondag gedaald naar NAP +13,30 meter, nadat die vrijdag de hoogste stand van NAP +13,62 meter had bereikt. De komende dagen daalt het water verder. Door nieuwe neerslag in Zwitserland en Zuid-Duitsland zal de daling in de loop van de week mogelijk vertragen. Het is daarom nog onduidelijk wanneer de waterstand zal zijn gedaald tot NAP +12,00 meter. Dat is het moment waarop de uiterwaarden zullen droogvallen. De daling van de waterstanden verplaatst zich de komende dagen door het land via de Rijn en zijtakken (Waal en IJssel) richting Noordzee en IJsselmeer.

De afvoer van de Rijn bij Lobith is met 6000 m3/s (6 miljoen liter water per seconde) voor deze periode zeldzaam. Na 1900 heeft de Rijn bij Lobith in de maand juni slechts één keer substantieel meer water afgevoerd. Dat was in 1983.

Maatregelen Rijkswaterstaat
Om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten heeft Rijkswaterstaat vorige week de stuwen in de Neder-Rijn en Lek geopend. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater richting zee. Wanneer de waterstand verder gezakt is, kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig en het water in de IJssel blijft voldoende op peil.

Meer… Rijkswaterstaat