We4Sea haalt nieuwe financiering binnen

We4Sea, een maritieme startup uit Delft, heeft nieuwe financiering opgehaald om de ontwikkeling en uitrol van hun platform te versnellen. Met het software platform van We4Sea kunnen schepen hun brandstofverbruik optimaliseren en drastisch verminderen. De investering door ENERGIIQ, Mainport Innovation Fund II en informal investors is bekendgemaakt door gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Adri Bom-Lemstra tijdens het Maritime Delta diner in Schiedam.

Adri Bom-Lemstra, Michiel Katgert en Daan Veen met de Investering voor We4Sea.
Adri Bom-Lemstra, Michiel Katgert en Daan Veen met de Investering voor We4Sea.

Brandstofverbruik monitoren, analyseren en optimaliseren

De Delftse startup We4Sea analyseert en rapporteert brandstofverbruik en de bijbehorende CO2-uitstoot van zeeschepen op basis van een Digital Twin concept. De verzamelde data wordt geanalyseerd en vervolgens gebruikt om het brandstofverbruik te minimaliseren. Er wordt rekening gehouden met vaarsnelheid, diepgang en waterdiepte, en ook wind, golven en stroming worden meegenomen in de analyses. Met behulp van simulatiemodellen worden de schepen op afstand gemonitord. Door de Digital Twin kan dit zonder hardware te installeren. De besparing kan voor een schip met een gemiddeld brandstofverbruik al gauw oplopen tot duizenden tonnen CO2 en tienduizenden euro’s per jaar.

Hoge druk op scheepvaart om vervuiling te verminderen

Zeeschepen gebruiken gemiddeld 30.000 liter stookolie per dag, en brandstofkosten vormen 40-50 procent van de totale operationele kosten van een schip. De maritieme sector staat onder druk om luchtvervuiling drastisch te verminderen, en de eisen voor monitoring en reductie van CO2 emissies in de sector zijn recent internationaal aangescherpt. Nieuwe regelgeving per januari 2020 zorgt voor een verwachte stijging van 70 procent van de brandstofkosten omdat veel schepen op schonere, duurdere brandstoffen over moeten gaan. Ook zijn vanuit de wetgevende instanties emissie-gecontroleerde gebieden opgelegd voor de scheepvaart.

1 miljoen ton CO2 besparen in de scheepvaart

Dan Veen, CEO en co-founder van We4Sea: “We zijn trots op de groei van de afgelopen jaren, maar er liggen nog veel kansen om ons product verder te verbeteren, meer klanten aan te sluiten en de markt te verbreden. Het sluit aan bij onze doelstellingen om 1 miljoen ton CO2 te besparen in de scheepvaart”.

Over We4Sea

De oprichters Michiel Katgert en Dan Veen startten We4Sea vanuit de overtuiging dat schepen efficiënter en duurzamer moeten worden. We4Sea is voortgekomen uit het groeiprogramma Port Innovation Lab van YES!Delft in 2016.