Wereldrecord: ruim 160 mensen op een drijvend zonnepark

Vorige week stonden er ruim 160 mensen tegelijk op een drijvend zonnepark in Nederland, een wereldrecord. Het drijvende park is ontwikkeld door GroenLeven. Het record is behaald op één van de drijvende zonneparken van GroenLeven. Dit park bestaat uit 5.500 zonnepanelen en heeft een vermogen van 2,1 megawatt: groene stroom voor 500 huishoudens. In totaal gaat GroenLeven meer dan 300 megawatt aan drijvende zonneparken op zandwinplassen realiseren. Voldoende groene stroom voor zo’n 81.000 huishoudens.

Wereldrecord 160 mensen op drijvend zonnepark Foto GroenLeven. 3-7-2019
Wereldrecord 160 mensen op drijvend zonnepark. Foto, GroenLeven.

Samen met BayWa r.e. heft GroenLeven wereldwijd onderzoek gedaan naar verschillende drijfsystemen.

Willem Biesheuvel, projectleider van GroenLeven: “Het innovatieve systeem dat nu drijft bestaat uit een doorgerekende en duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. En de constructie maakt het dus mogelijk dat meer dan 160 mensen zich eenvoudig en veilig op het drijvende park kunnen begeven. Dit systeem is er zelfs op berekend dat het 3.000 mensen tegelijkertijd kan dragen.”

“We houden rekening met de natuur”

“We houden rekening met de natuur. Ons drijvend systeem maakt gebruik van speciale panelen die licht doorlaten, lichtstraten en er zit tussen de panelen ruimte. Zo zorgen we ervoor dat licht het water blijft raken. Bovendien bedekken we de zandwinplassen nooit volledig, zodat er voldoende ruimte overblijft voor flora en fauna”, aldus Biesheuvel.

Dubbelfunctie

GroenLeven realiseert zonneparken op meerdere plekken in Nederland. Roland Pechtold, eindverantwoordelijke GroenLeven: “Zo werken we in Tynaarlo nu aan het grootste drijvende zonnepark van Europa. Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen, kassen, boven zachtfruit en dus water. Onze drijvende zonneparken zijn een nieuwe mijlpaal in de Nederlandse energietransitie.”