Wereldzeeën worden steeds onveiliger

Kuala Lumpur – De wereldzeeën zijn het afgelopen jaar veel onveiliger geworden. Het aantal overvallen op schepen nam in vergelijking met 2002 met twintig procent toe; het aantal slachtoffers dat daarbij is gevallen, is meer dan verdubbeld. Vooral Indonesië moet zijn wateren beter beveiligen, vindt het Internationale Maritieme Bureau (IMB). Een kwart van alle piraterij werd gepleegd in de Indonesische archipel.


Het piraterijmeldcentrum van het IMB in Kuala Lumpur ontving afgelopen jaar 445 meldingen over overvallen op zee. De piraten hanteerden daarbij vaker vuurwapens. Dat resulteerde vorig jaar in eenentwintig dodelijke slachtoffers, in 2002 waren er tien. Negen doden zijn gevallen in de Filipijnen, zeven in Bangladesh en twee in Indonesië. In werkelijkheid zijn er veel meer slachtoffers, want 71 opvarenden zijn na een overval als vermist opgegeven.


De toename van het aantal gevallen van piraterij is voor het IMB geen verrassing. Het aantal meldingen stijgt de afgelopen jaren gestaag. Het piraterijmeldcentrum denkt dat het werkelijk aantal gevallen van piraterij fors hoger is, omdat lang niet alle scheepseigenaren de overvallen melden.

Bron: Rotterdams Dagblad, 28-01-2004;