Wind eist zijn tol bij 51ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

De 51ste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace gaat de boeken in als een bijzondere. Vanwege de gunstige weersomstandigheden waren er voor de start weinig uitvallers, 559 van de 577 ingeschreven boten startten vrijdagavond met zon en wind in veertien plaatsen rondom het IJsselmeer. De uitdaging zat hem in de staart. Niet vanwege onweer en regen, zoals de laatste twee jaren, maar complete windstilte. Slechts 254 deelnemers wisten reglementair de finishlijn te bereiken. Veel andere schippers lagen geparkeerd op het water.

Tactisch gezien was deze editie een moeilijke race. Dat de wind zou wegvallen was goed voorspeld. Toch bleef het tot op het eind spannend of het daadwerkelijk zo zou zijn. Diegenen die nog een extra rak gegokt hebben, kwamen van een koude kermis thuis. Zij die op safe speelden, waren de winnaars. Veelal deden ze zo’n twee uur over het laatste rak naar de finish, een afstand van nog geen vijf mijl. Veel deelnemers waren te ver weg toen de wind wegviel en moesten op de motor naar Medemblik. Zuur, na 24 uur fantastisch zeilen.

Geen winnende tactiek
De wind draaide in 24 uur van westelijk naar zuid en weer terug naar west en uiteindelijk noordwest voordat hij helemaal wegviel. Toch was er onder de winnaars niet een tactiek die beslissend was, noch zoals andere jaren een meest gunstige startplaats. Alle winnaars hebben andere keuzes gemaakt en verschillende trajecten gevaren. Zes van de twaalf winnaars zeilden uitsluitend op het noordelijk gedeelte van het IJsselmeer. Slechts twee winnaars zeilden op het Wad, waarvan er een het rondje rondom de eilanden heeft gedaan. De helft van de winnaars startten op het Markermeer, waarvan drie in Volendam. Enkhuizen Noord (3) en Medemblik (2) waren de populairste startplaatsen onder de overige winnaars.

Van de 559 deelnemers finishten er 326, waarvan 254 reglementair. Gezamenlijk legden zij 31062.11 mijlen af, fors minder van vorig jaar (51138.99). Gemiddeld zeilden de reglementair gefinishte deelnemers 122.29 mijl, wat weer meer is dan vorig jaar (101). In totaal zijn er 5814 rakken gevaren. Populairste startplaats was Enkhuizen Noord (110), met Medemblik (79) en Hoek van ’t IJ (69) als goede tweede en derde. De mijlenrecords in de mono- en multihull klassen zijn niet gebroken.

Overige winnaars
ORC 2, Waarschip 1010 Yeti van P. van der Pol.
ORC 3 Black Magic Woman van H Visser (tevens overall winnaar ORC).
ORC 4 Friendship 34 Flyer van C. Woord
ORC 1-4 zonder spi: Elan 410 Hideous Kinky van E. Kramers
FPC: Frances 26 Clara van D. Boogert
Multihull: Nautitec 44 Salty Cat 2 van R. van den Boogaard
VKSJ: Falmouth Quay Point Violetta van Nynke Plaatsman

Voor de volledige uitslagen ga naar www.deltalloyd24uurszeilrace.nl.