Alle winnaars op het ‘Maritime Awards Gala’

Openingsspeech van Minister President, Mark Rutte: “Een wijs man zei ooit: je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren. De maritieme sector weet dat als geen ander. Het is een sector van doeners, handen uit de mouwen en vooruit. Van lef, vernieuwingszin en avontuur. De maritieme sector is daardoor onmisbaar voor de Nederlandse economie. De cijfers zeggen genoeg: in 2014 waren 12.000 bedrijven onderdeel van de sector, en dat leverde 253.000 banen op. De toegevoegde waarde was maar liefst ruim 20 miljard euro. De maritieme sector is bovendien een van onze belangrijkste visitekaartjes in het buitenland. Nederlandse maritieme bedrijven werken overal. Of het nu gaat om havenontwikkeling in Zuid-Afrika, scheepsbouw in Vietnam of waterveiligheid in Indonesië. En overal spelen we mee in de voorhoede. Dat is een prestatie waar we in Nederland trots op mogen zijn”

Tijdens het Maritime Awards Gala op maandagavond in Studio 21 in Hilversum zijn in het bijzijn van ruim 800 maritieme professionals, politici en belangstellenden 5 belangrijkste awards voor de maritieme sector uitgereikt.

Vissersschip MDV 1 Immanuel ‘Schip van het Jaar 2016’
Het vissersschip MDV 1 Immanuel is gekozen tot ‘Schip van het Jaar 2016’. Daarmee is dit schip het nieuwe boegbeeld voor ondernemersgeest en innovatiekracht binnen de maritieme sector geworden. Het innovatieproject Masterplan Duurzame Visserij (MDV) is erop gericht om baanbrekende innovaties te onderzoeken en te realiseren in de Nederlandse visserijsector. Bij innovaties in de maritieme industrie ziet men vaak dat van een schip alleen bij één aspect, bijvoorbeeld de voortstuwing, een nieuwe ontwikkeling wordt doorgevoerd. Dit is anders bij de Immanuel: hier is alles aan de viskotter nieuw ontworpen. De scheepsvorm, indeling, materialen en constructie, voortstuwingsinstallatie en visverwerking zijn allemaal innovaties ten opzichte van de traditionele Noordzee-kotters. Het schip is gebouwd door een samenwerkingsverband van Hoekman Shipbuilding en de Machinefabriek Padmos.

De KVNR Shipping Award voor HAL en CSMART
De KVNR Shipping Award 2016 werd toegekend aan de Holland America Line (HAL) en het Center for Simulator Maritime Training (CSMART). De HAL heeft geïnvesteerd in duurzaamheid en energie-efficiency. MS Koningsdam is daar een schoolvoorbeeld van. Het ‘New CSMART Arison Maritime Center’ in Almere is gebouwd naar voorbeeld van de brug van de Koningsdam. Dit centrum, waarin ruim 75 miljoen euro werd geïnvesteerd, richt zich op het geven van opleidingen aan scheeps- en technische officieren die verantwoordelijk zijn voor de navigatie en operatie van cruiseschepen. De HAL loopt hiermee voorop in het trainen van houding en gedrag van personeel, waarmee een positieve bijdrage wordt geleverd aan betere milieuprestaties en de veiligheidscultuur op de brug.

Koninklijke Marine van Hengel-Spengler prijs voor Sietske Vredeveldt
De winnende thesis ‘Analyse van de huidige schokdempende stoelen op de FRISC’ van luitenant ter zee Sietske Vredeveldt is door de jury verkozen tot de beste inzending van dit jaar. Vredeveldt heeft in haar scriptie onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor verbetering van de stoelen op de FRISC. Aanleiding hiervoor is de grote fysieke belasting die de opvarenden ervaren aan boord van deze kleine, snelle marineboot. Deze wordt ingezet voor boardings, reddingsoperaties en amfibische landingen. In haar onderzoek komt Vredeveldt tot de conclusie dat de huidige stoelen op verschillende punten te verbeteren zijn. Op basis hiervan heeft zij meerdere aanbevelingen gedaan die direct kunnen worden toegepast. Daarnaast is een aantal suggesties gedaan voor eventuele vervangende stoelen.

De Maritime Innovation Award voor de Integrated Monopile Installer van IHC IQIP
De Integrated Monopile Installer van IHC IQIP zorgt voor een veiligere, efficiëntere en accurate installatie van de grootste ‘monopiles’ in de offshore wind sector. Dit systeem maakt het mogelijk dat ‘monopiles’ zonder menselijke tussenkomst op de zeebodem worden geplaatst. Het betreft een systeem dat toonzettend is voor de sector. Door deze innovatie worden de totaalkosten voor installatie van windmolens op zee lager, waardoor uiteindelijk de prijs van windenergie per kilowattuur kan dalen. Daarmee draagt de Integrated Monopile Installer bij aan de maatschappelijke doelstellingen voor een beter milieu en is de productiviteit bij het installeren van windmolens verhoogd.

De Maritime Designer Award voor Etienne Duchateau
De Maritime Designer Award is naar Etienne Duchateau gegaan met zijn methode voor een interactieve en stuurbare exploratie van scheepsconcepten geselecteerd als winnaar. Hij heeft een onconventionele en tegelijkertijd zeer effectieve benadering van het conceptuele ontwerpen bedacht. Deze heeft hij met succes verwerkt in een gereedschap voor het genereren en beoordelen van conceptontwerpen. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van de gereedschappen en methoden van de Defensie Materieel Organisatie. Daarbij is in het bijzonder aandacht gegeven aan de interactie tussen de gebruiker en de zelflerende manier van zoeken naar de beste concepten. De kracht van zijn methode is dat deze geschikt is voor alle soorten complexe schepen en daarmee een goed hulpmiddel kan zijn voor de afstemming tussen behoeftestellers en ontwerpers.

Maritime Awards Gala
Het Gala wordt georganiseerd door Stichting Maritime Awards Gala. Hierin zijn Netherlands Maritime Technology, KVNR, KNVTS, Koninklijke Marine, Nederland Maritiem Land en het NISS vertegenwoordigd. Het gala wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors: Damen Shipyards Group, Europort, NNPC en Wärtsilä Netherlands.

‘Maritime Week’ van 29 oktober tot 5 november
Het Maritime Awards Gala is onderdeel van de ‘Maritime Week’ die dit jaar van 29 oktober tot 5 november wordt gehouden. Tijdens deze week worden diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de belangrijkste uitdagingen voor de sector. Daarnaast kunnen belangstellenden het innovatief vermogen van de maritieme sector ervaren. Innovatie waar binnen dit gala ruim aandacht voor was, in vijf verschillende prijscategorieën.

Related news

List of related news articles