Wireless druktransmitters voorkomen milieuklachten

ATM Moerdijk

De 50 draadloze druktransmitters van Emerson op de tanks van ATM, geven de signalen door aan elkaar. Hiermee ontstaat een groot, flexibel netwerk zonder de noodzaak extra steunantennes of ontvangers te plaatsen.

Tankbewakingssysteem van Emerson voor Afvalstoffen Terminal Moerdijk
Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) heeft al haar vijftig opslagtanks voorzien van Wireless druktransmitters van Emerson Process Management. Hiermee wordt het vroegtijdig openen van veiligheidskleppen en mogelijke geuroverlast afkomstig van tanks voorkomen. Daarnaast bespaart ATM dankzij real-time tankmonitoring op de onderhoudskosten van belangrijke componenten!

“De wens om onze tanks te voorzien van druktransmitters bestond al langer,” vertelt Jacques de Jong, Directeur Compliance van ATM. “Zo hebben we in het verleden gekeken naar bedrade druktransmitters. Het leggen van kabels naar moeilijk bereikbare plekken maakte bedrade oplossingen echter te complex en te kostbaar. Wireless technologie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bewezen en betrouwbare techniek. Frequente geurklachten op een dag in december 2011 gaven ons het startsein om te investeren in een draadloos drukmonitoringsysteem voor alle tanks. Emerson bood na een marktsurvey de beste oplossing. Dit vanwege de nauwkeurigheid, eenvoud en de vrijwel onbeperkte configureerbaarheid van het draadloze monitoringsysteem. Het plaatsen en in bedrijf stellen van de Wireless transmitters ging erg eenvoudig en snel. Dat vertaalde zich onder meer in relatief lage installatiekosten.”

Real-time monitoring
Operators van ATM kunnen nu op het scherm van het DCS de druk in iedere tank aflezen. Per tank zijn verschillende alarmpunten ingesteld. Hierop wordt zowel handmatig als automatisch gereageerd. Zo wordt voorkomen dat afblaasventielen openen en dampen vrijkomen. Inmiddels heeft ATM ook een aantal tanks voorzien van Wireless temperatuurmeters van Emerson, waarmee de relatie druk/temperatuur wordt vastgelegd. Alle meetwaarden worden real-time weergegeven en opgeslagen in een database voor verdere analyse. Daarmee zijn inmiddels al veel ‘bijna afblaassituaties’ voorkomen. In de bijna driekwart jaar dat ATM de tanks nu draadloos op druk monitoort, is er nog maar één keer daadwerkelijk een drukventiel opengegaan. Er kan dus geconcludeerd worden dat dit monitoringsysteem, dat zorg draagt voor het tijdig afschakelen bij drukopbouw in de tanks, goed functioneert. Bovendien bespaart ATM sinds het gebruik van continue monitoring nu ook op de onderhoudskosten van belangrijke componenten als kleppen en vlamdovers. Hiervoor kon ATM dankzij de monitoring namelijk overstappen van tijdgestuurd naar conditiegebaseerd onderhoud.

Meer… Emerson