WK slalom windsurfen gestart op Texel

Op dinsdag 13 juni is het wereldkampioenschap slalom windsurfen op het strand van Texel bij Paal 17 van start gegaan. Tijdens dit WK wordt er gedurende 5 dagen gestreden om de wereldtitel in de slalom-klasse. Op de openingsdag konden slechts twee heats gevaren worden. In deze heats kwalificeerden Nederlanders Dorian en Adriaan van Rijsselberghe, Casper Bouman en Pieter Eliens zich van de volgende ronde.

In de eerste twee heats hebben de broers Van Rijsselberghe zich gekwalificeerd voor de volgende ronde. De oudste van de twee, Adriaan: “Dat is mooi, dan kan ik hem meteen even op zijn nummer zetten morgen.” zei hij met een lach en een knipoog.

De overige geplande heats zijn niet meer gevaren omdat er te weinig wind was.

Voorspellingen voor de rest van de week zijn goed
De voorspellingen voor donderdag, vrijdag en zaterdag zien er goed uit. Jordy Vonk, professioneel windsurfer op de PWA-tour en kanshebber voor de titel, is optimistisch: “De voorspellingen voor het einde van de week zijn perfect. Het beloven mooie dagen te worden! Een WK in eigen land is mooi. Helemaal op Texel, de omstandigheden zijn hier bij Paal 17 echt perfect. Een mooi breed strand, open water en ook op de wal is alles goed geregeld.”

Hoe werkt het WK Slalom?
Het WK wordt gevaren volgens een eliminatie-systeem. In iedere heat zitten 7 tot 8 surfers waarbij de eerste 4 telkens doorgaan naar de volgende ronde. Na drie rondes volgt de A-finale met de beste 8 en is er sprake van één volledige eliminatie, met een winnaar. De uitslagen van alle eliminaties bij elkaar opgeteld levert het eindklassement, waarbij geldt dat de windsurfers na drie eliminaties hun slechtste resultaat mogen wegstrepen.