Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

Wordt ‘Berge Stahl’ gesloopt op een strand in Azië?

NGO Shipbreaking Platform vreest dat de Berge Stahl, het bulkschip wat onlangs voor de laatste keer in de Rotterdamse haven is geweest, gesloopt gaat worden op de sloopstranden in Azië. De organisatie roept de eigenaar van het schip, Berge Bulk en Havenbedrijf Rotterdam en de Nederlandse autoriteiten op om zich hard te maken om het schip op een verantwoorde wijze te laten slopen. 

Berge Bulk gevestigd in Singapore is één van ’s werelds grootste exploitanten van de droge bulkers en heeft onlangs een aantal van haar schepen verkocht aan sloopwerven op de stranden van Zuid-Azië. Volgens de organisatie zijn bij de sloop van het laatste schip ‘Berge Matterhorn’ twee mensen omgekomen en vier mensen gewond geraakt.

Tie Schellekens van het Havenbedrijf zegt tegen Nieuwsblad Transport: “Wij vinden het ergerlijk dat het schip op het strand eindigt, maar wij zijn niet de partij om dit op te lossen.” Schellekens wijst erop dat de International Maritime Organization (IMO) regels over het verantwoord slopen van schepen op de plank heeft liggen, maar dat deze al jaren wachten op ratificatie door de lidstaten. “Wij hebben bij de IMO al meermaals onze vinger opgestoken”.