Yara Sluiskil viert 90-jarig bestaan in North Sea Port

Yara Sluiskil bestaat 90 jaar dit jaar en viert dat met verschillende mijlpalen. Eén daarvan is de officiële opening van de Ureum-8 fabriek op dinsdag 21 mei. De kunstmestfabrikant deed een investering van 240 miljoen in de fabriek. Yara Sluiskil maakt minerale meststoffen voor de voedselproductie (kunstmest) en industriële chemicaliën, zoals AdBlue.

Yara Sluiskil Foto North Sea Port 21-5-2019
Yara Sluiskil. Foto, North Sea Port.

De Ureum-8 fabriek heeft een innovatieve pijpreactor met gepatenteerde technologie waarvan in Sluiskil de eerste is gebouwd op industriële schaal. De fabriek beantwoord aan de groeiende vraag naar zwavelhoudende meststoffen.

Verankerd in North Sea Port

In de 90 jaar dat Yara Sluiskil bestaat heeft het zich sterk verankerd in North Sea Port. Duizenden mensen werkten generaties lang in Sluiskil. En het bedrijf sluit perfect aan bij de grensoverschrijdende ambities van North Sea Port: meer dan de helft van de ingenieurs die bij Yara werken, komen uit België.

Rondleidingen en gastlessen

En de kunstmestfabrikant investeert ook in haar relaties buiten het bedrijf. Via een klankbordgroep wordt er met de omgeving gecommuniceerd bijvoorbeeld. Het bedrijf geeft ook regelmatig rondleidingen voor scholen uit de omgeving en geeft gastlessen in het middelbaar onderwijs.

Restwarmte naar glastuinbouwgebied

Dit jaar is ook het 10-jarig bestaan van WarmCO2. Dat maakt gebruik van de restwarmte en rest-CO2 van Yara. Daarmee worden tuinders in het glastuinbouwgebied Zeeuws-Vlaanderen van restwarmte voorzien. Dat levert een besparing op van 55 miljoen kubieke meter aardgas en een reductie van 135.000 ton CO2 uitstoot.

Open dag zaterdag 25 mei

Zaterdag 25 mei wordt het 90-jarig bestaan van Yara gevierd met een ‘burendag’. Alle belangstellenden zijn welkom om zich te laten informeren over het verleden, heden en toekomst van Yara Sluiskil. Kijk hier voor meer informatie en tickets.