Zeehavens Amsterdam: lichte stijging overslag in 2011

Zeehavens Amsterdam, de havens langs het Noordzeekanaalgebied, hebben het eerste halfjaar van 2011 afgesloten met een stijging van de overslag van ongeveer 3 procent. De havenregio telde tot en met juni 2011 een totaal aan overslag van ruim 46 miljoen ton.

Dit betreft de definitieve halfjaarcijfers over 2011. Het is een stijging van 3 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2010. Het herstel in deze havenregio werd vorig jaar ingezet, nadat in 2009 de gevolgen van de economische crisis merkbaar werden. In de Amsterdamse haven was in het tweede kwartaal sprake van een sterk herstel. De stijging in het tweede kwartaal 2011 bedroeg 10,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal 2010.

Noordzeekanaalgebied
De Amsterdamse haven behoort tot de regio van het Noordzeekanaalgebied samen met de havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. De totale overslag van de Amsterdamse haven komt in het eerste halfjaar 2011 uit op 37,5 miljoen ton. Dit is een stijging van 5,7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar 2010.
De overslag in IJmuiden is het eerste halfjaar 2011 gedaald met ongeveer 8 procent ten opzichte van het eerste halfjaar 2010 tot 8,3 miljoen ton. De overslag in Beverwijk is met ongeveer 4 procent gestegen tot 145.000 ton. De overslag in Zaanstad is met ongeveer 71 procent gestegen tot 66.000 ton.

Europese top
Algemeen directeur Dertje Meijer van Haven Amsterdam: ” De Amsterdamse havenregio tekent een prima resultaat op met 3 procent stijging. De groei is sterk in de olieproducten, auto’s en overige rollon-rolloff en een prima eerste half jaar met de zeecruise. We behoren met deze cijfers tot de top van Europa, na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. Daar ben ik trots op.”

Vooruitblik 2011
De Amsterdamse haven verwacht dit jaar een stabilisatie van de huidige overslag. De crisis is voor een aantal relevante sectoren nog niet ten einde, maar mogelijk kan de haven verder gaan profiteren van de voorzichtige economische groei die algemeen wordt verwacht in 2011.

Slimme haven
Haven Amsterdam draait mee in de top van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van- en bedrijven in Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Bron: Port of Amsterdam, 17-08-2011;