Zeeschepen melden in Rotterdam en Amsterdam eenvoudiger

  • binnenland

Het melden van zeeschepen in Rotterdam en Amsterdam aan de Havenmeester en Douane wordt eenvoudiger. De havens stappen vanaf 1 februari 2016 over op Melding Schip 2.0. Deze geheel vernieuwde service is onderdeel van het Port Community System van Portbase en legt de digitale basis voor het nog efficiënter en veiliger afwikkelen van verkeersstromen.

Ruim 200 agenten, rederijen en cargadoors met bijna 1400 gebruikers gaan stapsgewijs Melding Schip 2.0 gebruiken. Opgeteld melden zij elk jaar in beide havens 35.000 tot 40.000 zeeschepen.
De service Melding Schip 2.0 is ontwikkeld in nauwe samenspraak met de Havenmeesters van Rotterdam en Amsterdam, Douane en de meldende agenten, rederijen en cargadoors. Het melden van zeeschepen wordt makkelijker en is minder foutgevoelig. Nieuw is dat de beide havenautoriteiten de scheepsagenten vragen ook de verhaal- en vertrekreizen elektronisch te melden. Inspelend op wettelijke eisen is ook het melden van beveiligingsinformatie (ISPS) uitgebreid.

Marleen van de Kerkhof, Havenmeester van Amsterdam: “De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van informatie worden steeds belangrijker. Door agenten volledig elektronisch te laten melden, heeft iedereen in de nautische keten altijd de juiste gegevens.”

René de Vries, Havenmeester van Rotterdam: “Met volledige en tijdige informatie kunnen partijen in de haven hun werkzaamheden beter plannen. Dit leidt tot een veiligere en efficiëntere haven.”

Meer… Port of Amsterdam , Port of Rotterdam en Portbase

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten