Zeeuwse tong plant zich eindelijk voort in broedhuis na extra koude ‘gecontroleerde’ winter

Zeeuwse tong plant zich eindelijk voort in broedhuis na extra koude ‘gecontroleerde‘ winter.

Onderzoekers van IMARES Wageningen UR en de stichting Zeeuwse Tong hebben aangetoond dat voortplanting van kweektong in een broedhuis onder gecontroleerde kweekomstandigheden met extra koude winters mogelijk is. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle kweek van tong in Nederland.

Die nieuwe kennis is opgedaan in de faciliteiten van IMARES en betekent een grote stap voorwaarts in de voortplanting van gekweekte tong. Tot nu toe was het niet mogelijk gekweekte tongen in een broedhuis onder gecontroleerde omstandigheden tot voortplanting te brengen. Nabootsen van omstandigheden waarbij gekweekte tongen zich op het proefbedrijf voortplantten, blijkt ook in een broedhuis succesvol.

Pogingen uit voorgaande jaren om gekweekte tong in een broedhuis met gecontroleerde dag- en nachtritmes, en watertemperatuur, voort te planten waren niet succesvol. Uit eerder onderzoek binnen het project Zeeuwse Tong bleek voortplanting van kweektong onder natuurlijke omstandigheden met een extra koude winter wel haalbaar. Met deze bevindingen hebben onderzoekers eind 2011 een nieuw experiment gestart. In het voorjaar van 2012 bleek dat lage temperaturen in de winter zoals in vijvers, ook in een broedhuis tot voortplanting van kweektong leiden. Kweektongen die reeds jaren in een broedhuis werden gehouden kwamen op deze manier alsnog tot voorplanting. Zo worden nu dagelijks jonge tongetjes geproduceerd. Hoewel wilde ouderdieren onder hogere temperaturen wel met succes werden voortgeplant in een broedhuis, bleek dat gekweekte tong een extra koude winter nodig heeft. De exacte reden hiervoor kunnen de onderzoekers nog niet geven, maar lopend onderzoek moet meer licht op de zaak brengen.

De kweekresultaten met tong zijn vooralsnog variabel. Dit komt doordat, tot nu toe, enkel uit de Noordzee gevangen wilde ouderdieren gebruikt werden voor de reproductie. In de natuur zorgt natuurlijke selectie ervoor dat zwakke tonglarven verwijderd worden. In de tongkweek daarentegen zijn de omstandigheden beschermd en zijn predatoren afwezig, waardoor ook de zwakke vissen overleven.

Voortplanting van kweektong maakt het nu mogelijk om een fokprogramma te starten zodat dieren met de beste erfelijke eigenschappen geselecteerd kunnen worden. Dat dit nu ook in een broedhuis kan, is belangrijk omdat goed groeiende jonge tongetjes op deze manier altijd in voldoende mate en ziektevrij geproduceerd kunnen worden. Deze ontwikkeling brengt het tot stand komen van een Coöperatief Broedhuis in Zeeland, in samenwerking met Stichting Het Zeeuwse Landschap, een flinke stap dichterbij. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

Volgend jaar wordt de eerste geselecteerde kweektong uit de vijvers van Zeeuwse tong op de markt gebracht.

Meer… WUR