Zestien basisschoolteams uit Groningen, Friesland en Drenthe door naar landelijke finale Techniek Toernooi 

  • binnenland

De spanning steeg toen de professoren van de Rijksuniversiteit Groningen op donderdag 2 april in hun toga met baret het erepodium beklommen in het Atrium van de Groningse Hanzehogeschool. Welke teams van basisscholen uit Groningen, Friesland en Drenthe zou de hooggeleerde jury uitroepen tot winnaars van het Techniek Toernooi Noord 2015? Kritisch hadden ze de prestaties van alle deelnemers beoordeeld om zo te kunnen bepalen wie de prijzen mee naar school mochten nemen. En welke teams zich direct zouden plaatsten voor de landelijke finale van het Techniek Toernooi begin juni in Arnhem. Uiteindelijk riep de jury zestien teams uit tot winnaars. 

Uit de provincie Groningen deden scholieren mee uit Bellingwolde, Delfzijl, Garnwerd, Groningen, Haren, Onstwedde en Westerlee. Friesland werd vertegenwoordigd door scholen uit Beetsterzwaag, Drachten, Heeg, Heerenveen, Joure, Kollum, Oosterwolde, Sibrandabuorren en Veenwouden. De Drentse deelnemers zitten op scholen in Echten, Ees, Emmen, Hoogeveen en Klazienaveen.

Winnaars
De prijzen werden verdeeld over vier uitdagingen die in het teken stonden van ‘weg- en waterbouw’ en het Internationaal Jaar van het Licht. CBS de Zaaier uit Delfzijl en de Brederoschool uit Groningen stonden twee keer op het podium voor de hoofdprijs en een creativiteitsprijs. Ook de Joseph Haydnschool (Groningen) en de Krullevaar (afd. Kwadraat, Hoogeveen) sleepten een eerste prijs in de wacht.

Twee tweede prijzen gingen naar SBO Kampingerhof uit Oosterwolde. OBS Prof. Casimir uit Kollum won een tweede en creativiteitsprijs. De laatste tweede prijswinnaar komt ook uit het Friese Kollum, de Koningin Julianaschool.

Derde prijzen werden verdeeld onder de Daltonschool uit Ees (2x), OBS de Lege Geaën (Sibrandabuorren) en CBS De Rank (Onstwedde). En er was nog een creativiteitsprijs voor de Heerdstee uit Groningen.

Bij de schoolprijzen ging het om cheques voor techniekartikelen. Bovendien plaatsten alle winnaars zich direct voor de landelijke finale van het Techniek Toernooi op 4 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar gaan de basisschoolteams de strijd aan met deelnemers uit de rest van Nederland.

Voor alle groepen van de basisschool
Het Techniek Toernooi Noord is een jaarlijks terugkerend evenement voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe. Zelfs de allerjongste kinderen kunnen meedoen. De wedstrijd begint op school en eindigt met een spannende finale die per toerbeurt plaatsvindt in één van de drie provincies. In 2016 wordt de finale gehouden in Friesland.

Het Techniek Toernooi is in 2005 opgezet door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging  en wordt sinds 2012 gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie in Eindhoven. De organisatie van het Techniek Toernooi Noord is in handen van het Drenthe College, in nauwe samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, Cedin en Stenden Hogeschool. Daarnaast is er steun vanuit het bedrijfsleven en de overheid.

Alles draait om jouw techniek
Onder het motto ‘alles draait om jouw techniek’ willen alle betrokkenen onderwijs in wetenschap & techniek laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun begeleiders. Om zo een bijdrage te leveren aan het oplossen van het tekort aan bèta/technische vakmensen.

Meer…https://techniektoernooi.nl/noord  

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten