Zeven generaties lang de Lekkerkerkse scheepswerf 1647-1975

  • binnenland

ScheepswerfLekkerkerk

Als verre nazaat van één van de werfdirecteuren lanceerde Michiel Emmery onlangs een kroniek over één van Nederland’s langst bestaand hebbende scheepswerven (1647-1975). Zeven generaties lang werd de Lekkerkerkse scheepswerf – soms tegen wil en dank – binnen zijn eigen familie gerund.

Daar buiten nog eens door 4 generaties andere eigenaren. Na drie jaar archieven doorspitten en gigabytes aan documentering ligt er nu een imposant boekwerk van 188 pagina’s dik. Ondersteund door een collectie van 300 foto’s vanaf 1880 met soms ludieke, soms dramatische toelichting, laat de auteur geen spaan heel van roddels en vooroordelen. Als (telkens weer) zoonlief de werf zo nodig dan toch moest overnemen, dan ook maar vol er tegenaan, voor zo lang men dat vol kon houden – vaak letterlijk tot de dood. Deze werf, meer dan drie eeuwen bestaand hebbend, was één van de grootste werkgevers in de geschiedenis van de Krimpenerwaard en één van de langst bestaand hebbende ondernemingen in Nederland.

In chronologie beschrijft Michiel Emmery met grondige onderbouwing hoe dit familiebedrijf vanaf 1647 de vele ups en downs door drie eeuwen heen wist te doorstaan, de plaatselijke concurrenten opslokte en elimineerde en van 600 gulden een 250 man tellende scheepswerf maakte, die tot in Afrika zeeschepen leverde. Daarbij plaatst de auteur één en ander in de context van economische, militaire, maatschappelijke en branche-gerelateerde loop der geschiedenis, waarbij deze werf uitgroeide van een eenvoudig timmerwerfje tot een miljoenenbedrijf. Een absolute aanrader voor wie de geschiedenis van de Zuidhollandse scheepsbouw, de economische geschiedenis van de scheepsbouwsector en de continuïteits-perikelen van een oeroud familiebedrijf interesseert. Onder de titel ‘drie eeuwen T. van Duijvendijk’s Scheepswerf te Lekkerkerk’ is het boek à 34,95 verkrijgbaar via de boekwinkels en diverse webshops (ISBN 978-90-820546-0-6), alsmede (gesigneerd) rechtstreeks bij de auteur-uitgever.

Drie eeuwen T. van Duijvendijk’s Scheepswerf te Lekkerkerk, afmeting 21,5 x 30 cm, 190 pagina’s, 300 afbeeldingen, prijs € 34,95, inclusief verzendkosten of € 37,00 aangetekend en gesigneerd. ISBN9789082054606

Meer… Scheepswerf te Lekkerkerk

 

Related news

List of related news articles