Zoetwatermaker van Alfa Laval verbruikt 70% minder energie

De Alfa Laval AQUA-zoetwatermaker die in 2008 werd geïntroduceerd, had minder zeewater nodig en verminderde het pompgerelateerde energieverbruik al met de helft. Met de nieuwe AQUA Blue S-type wordt de hoeveelheid elektriciteit verder verminderd tot een derde van wat conventionele zoetwatermakers verbruiken.

Het nieuwe AQUA Blue S-type gebruikt dezelfde 3-in-1 AQUA-plaattechnologie als de originele C-type configuratie. Door gebruik te maken van de bestaande pompen van het zeewaterkoelsysteem aan boord maximaliseert de energie-efficiëntie en de capaciteit-voetafdrukratio. Dit vermindert de energiebehoefte met 70% vergeleken met conventionele zoetwatermakers en verkleint de AQUA Blue-voetafdruk met nog eens maximaal 15%.

Flexibiliteit bij de installatie
Naast de kleinere voetafdruk, biedt het AQUA Blue S-type scheepswerven aanzienlijk meer flexibiliteit, waaronder een aantal nieuwe aansluitmogelijkheden. Omdat er gebruik wordt gemaakt van de pompen van het zeewaterkoelsysteem van het schip, heeft het een kleinere ejector en een kleinere, afzonderlijk geïnstalleerde ejectorpomp. Hierdoor kunnen ook de leidingen zowel korter als kleiner in diameter zijn. Bovendien kan het S-type een groter drukbereik aan, wat betekent dat de configuratie kan worden aangepast aan het hoogste of laagste waterniveau. Een aangepaste configuratie kan een hogere druk aan in de overboordlijn, hetgeen meer flexibiliteit biedt ten aanzien van de positie van de zoetwatermaker.

“AQUA Blue gaat net zo lang mee als het schip zelf”
“Welke configuratie klanten ook kiezen, ze krijgen echt een robuuste oplossing”, zegt Alex Jönsson, Global Business Manager voor Alfa Laval zoetwatermakers. “AQUA Blue is niet alleen ontworpen voor energie- en ruimtebesparingen, maar gaat ook net zo lang mee als het schip.”

De keuzemogelijkheid tussen een configuratie met een S-type of C-type van AQUA Blue zorgt voor een ideale match van prioriteiten van zowel de eigenaar van het schip als die van de scheepswerf. Het AQUA Blue C-type, met een gecombineerde koelwater- en ejector stroming, heeft een enkele zeewateraansluiting op de inlaatkast van het schip.
Hierdoor is het systeem niet afhankelijk van andere apparatuur en de omstandigheden in het zeewaterkoelsysteem van het schip.

Related news

List of related news articles