Zojuist verschenen: het meest controversiële havenboek ooit

  • binnenland

Pensioenmiljoenen
In 2014 kwam een einde aan de strijd om de pensioenmiljoenen van duizenden havenwerkers in Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen. Hun vermogen verdween nadat het pensioenfonds PVH van de zeehavens speelbal werd in de wereld van het grote geld. Het fonds werd omgezet in de commerciële verzekeraar Optas, die zich vervolgens liet overnemen door Aegon. De verkoopopbrengst van 1,5 miljard euro werd niet besteed aan verbetering van de pensioenen, maar aan subsidies voor kunst, cultuur en wetenschap.

15 jaar strijd
Zo’n vijftien jaar lang hebben werkgevers en werknemers in de havens zij aan zij gestreden om het geld terug te krijgen. In de rechtszaal, op straat en in de publiciteit. Dit boek vertelt het verhaal van dat uiteindelijk succesvolle gevecht, op basis van bronnenonderzoek en aan de hand van interviews met betrokkenen.

Pieter Omtzigt
Het boek is omstreden, onder grote druk heeft de uitgever een aantal passages moeten schrappen. Één van de geschrapte passages is een uitspraak van het CDA-kamerlid en pensioenexpert Pieter Omtzigt. In de oorspronkelijke versie zegt hij het volgende:
“Diep in mijn hart vind ik dat de haven te weinig heeft gekregen. De Stichting Ammodo speelt mooi weer en reikt prachtige prijzen uit, maar niet met geld dat van die mensen is. Ik ben helemaal voor privaat initiatief, en ook voor goede doelen en cultuur, maar deze pensioenpremies zijn betaald door de werkgevers en de werknemers in de havensector om er pensioen van te maken. Dus moet het aan pensioenen worden uitgegeven. Dat dit niet gebeurt, vind ik nog steeds pijnlijk”.

Lees het boek en laat u meeslepen in dit ‘vergeten’ havenschandaal.

Meer… Moevers

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten