Zomerse start ABN AMRO North Sea Regatta 2008

Op vrijdag 9 mei ging de ABN AMRO North Sea Regatta 2008 zomers van start. De uitbundige zonneschijn, matige oostenwind en hoge temperaturen hulden Scheveningen in Mediterrane sferen. De totale vloot van 283 boten kwam in actie op de vijf wedstrijdbanen voor de kust. Bij de eenheidsklassen kende de Laser Radial met 32 inschrijvingen opnieuw de grootste opkomst, gevolgd door de J22 met 24 teams. De 85 IRC en ORC jachten zeilden vandaag de twee Houtrustraces. Morgen mengen ook de windsurfers en catamaranzeilen zich in het jaarlijkse zeilspektakel. In de ochtend klinkt nog het startschot van de 100 Miles Shorthanded voor solozeilers en duo’s. Maar eerst is het tijd voor het optreden van de Amerikaanse popgroep Sister Sledge in de feesttent.

IRC 1: “Dat zijn twee paaltjes”
De Eclectic, een Dehler 44 van Koen Lockefeer, gooide hoge ogen door in het IRC 1-veld ‘twee paaltjes’ te scoren. “Als je goed wegkomt, is dat het halve werk”, zei genuatrimmer Manne Sijsma na afloop. Dat lukte de Roark van Kees Kaan en Geert de Krom in de eerste race niet helemaal. De overall winnaar van 2007 was te vroeg en moest terugkeren om opnieuw te starten. Het succes van de Eclectic is volgens Sijsma niet het gevolg van veel trainingsarbeid: “Nee, we hebben het voorjaar gemist wegens reparaties. Verder hebben we een paar nieuwe mensen, waaronder een navigator en stuurman.” Veel ogen richten zich tevens op de nieuwe Swan 42 Holmatro ING Real Estate van Gideon Messink. Dit team trapte af met een vijfde en derde plek, wat hen een derde positie overall opleverde. “Het eerste potje ging niet goed. We hebben zelfs strafrondjes gedraaid”, aldus Trijntje Zuiderbaan. “In de tweede wedstrijd ging het een stuk beter. We hadden de eerste shift naar rechts en toen lagen we mooi vrij.” Zuiderbaan toonde zich tevreden over hun dagresultaten: “We hebben een mix van cracks en vrienden aan boord. We presteren nog een beetje wisselvallig, maar het is mooi zeilen met deze Swan. Het is een echte werkboot. Als je even niet goed schakelt, lig je stil.” Connect Lesonal van schipper De Zeeuw neemt een tweede positie overall in.

Yngling: Annelies Thies toch naar Beijing
De olympische Yngling-klasse telde slechts negen deelnemers, maar wel van wereldformaat. In de middag werd bekend dat voordekker Floortje Hendriksen uit de Yngling-kernploeg stapte en dus verscheen de oranjeformatie met twee boten aan de start. Deze dagen zit telkens één kernploeglid in de coachboot. “Jammer”, reageerde coach Maurice Paardenkooper. “Het is zonde als je het plan op het laatst een beetje moet laten gaan. Het voelt enigszins als een messteek, maar je kunt beter energie in de goede dingen stoppen. Het is nu nog 90 dagen tot aan de Spelen en we zetten de puntjes op de i. Begin juli maak ik bekend wie er naar Beijing gaan.” Annelies Thies, vierde op de Spelen van 2004, is al zeker van een ticket. Niet voor Nederland, maar voor Finland. En niet als zeiler, maar als coach van het trio Silja Lethinen/Marja Klemetz/Livia Varesmaa: “Ze vroegen me voor Hyeres en dat klikte goed. Ik kon ze precies geven wat ze nodig hadden. Ze vroegen daarna al vrij snel of ik ze tot en met Beijing wilde coachen.” Met dezelfde passie als voorheen vertelt Thies: “Het is super dat ik nu toch naar de Spelen ga en op een andere manier aan het winnen van een medaille kan werken. Ik vind het heel bijzonder dat ik in 2004 als sporter ging en nu als coach.” Dat ze niet haar eigen land vertegenwoordigt, vindt Thies niet erg: “Nee, het is een getalenteerd team en als ze op het podium komen, voelt het als een teamprestatie. Ik vind het een onwijze uitdaging.” De ABN AMRO North Sea Regatta ziet ze als een goede training op stromend water. Dat geldt ook voor de tweevoudige wereldkampioenen Ayton/Webb/Wilson, die momenteel vierde overall staan. De NED 1 met Renee Groeneveld aan het roer gaat aan de leiding, gevolgd door de Duitse olympiërs Schuemann/Bleck/Hoepfner en de NED 2 van Mandy Mulder.

Laser Standard en Radial: Blessureleed overwonnen
Bij de olympische Laser Standard-mannen liet oudgediende Serge Kats nog maar eens zien waarom hij jarenlang tot de wereldtop behoorde. In de eerste wedstrijd zeilde hij op routine naar de eerste plek, gevolgd door Eduardo van Vianen. Van Vianen kampte eerder dit seizoen met een rugblessure, maar lijkt weer op de goede weg terug te zijn. Met twee tweetje leidt hij voorlopig het klassement, gevolgd door Kats en Marc de Haas. De Nederlanders uit Project 2012 hebben nog drie kansen om zich voor Beijing te plaatsen. Coach Ronald van Vianen: “Dat kunnen ze in Medemblik, Kiel en bij het EK doen. Daarvoor moeten ze top drie of tweemaal top zes varen, wat een ontzettend zware opgave is. Dat is jammer. Als het onhaalbaar blijkt te zijn, bestaat het gevaar dat de klasse leegloopt.” De Haas won de tweede race en was daar zichtbaar blij mee: “Dat was mijn eerste paaltje sinds tijden. De wind was enorm naar links gedraaid. Ik ging in het midden van de startlijn weg en ging direct overstag. Vervolgens draaide de wind terug en lag ik op kop.” Bij de Laser Radial-vrouwen is Gea Jutjens weer van de partij. Zij liep in maart een scheurtje in haar ruggenwervel op en was twee maanden uitgeschakeld. “Ik zat er nog niet lekker in”, aldus Jutjens. Beijing staat echter nog altijd op haar agenda: “Ik heb een halve nominatie en Marit heeft nog niets, dus ik ga er gewoon voor.” Rodie van Mackelenbergh staat eerste, gevolgd door de Belgische Laura Maes en tweevoudig Europees kampioene Evi van Acker.

X-35: Britse overheersing
De Britse X-35 Cool Runnings van Thorkild Juncker domineerde de eerste dag in deze eenheidklasse. De Britten wonnen beide races. Albert Kooijman van de Just 4 Fun staat tweede en vertoonde naar eigen zeggen een ‘stijgende lijn’. “Bij de VanUden Reco was de helft van het team nieuw. We zijn nu vooral bezig met gegevens verzamelen, trimmen, etc. Als je dan gelijk derde en tweede wordt, is het leuk om te zien dat de trainingen resultaat hebben.” Kooijman is tevreden als ze dit weekend constant in de top drie van het 17 boten tellende veld eindigen. Cees Wierenga van Drs. X, regerend wereldkampioen in de X-35, toonde zich gematigd tevreden met hun derde plek overall: “Het had harder gemoeten.”
Voor de overige resultaten, kijk op https://www.nsr.nl/. In totaal keken 1.800 mensen naar de live verslaggeving, die dankzij ChampionChip Sailing op de site te volgen was. Elke dag varen enkele klassen met de X5 Tracker aan boord rond. Daardoor zijn de posities van de desbetreffende boten te volgen.

Bron: North Sea Regatta, 10-05-2008;