Zomervakantie in de bruisende Maritiem Museum Haven

Kinderen worden deze zomer Held van de Haven. In juli en augustus bruist de Maritiem Museum Haven en is het museum elke dag open. Bezoekers kunnen een unieke rondvaart maken met de historische schepen in samenwerking met Reederij Oosterschelde, de Watertaxi of de RIB-Experience. Ouders relaxen op The Flying Grass Carpet, terwijl de kinderen hun Havenheld-diploma halen door het dek te zwabberen, een echte zeemansknoop te leggen, over de loopplank te lopen en de trossen los te gooien. Nieuw zijn de tentoonstellingen Vette Visserstruien en de smakelijke familietentoonstelling De Wereld op je Bord. Bezoekers stappen aan boord van de bijzondere gastschepen, die elkaar deze zomer afwisselen aan de steiger van het Maritiem Museum. Denk aan historische Zalmschouwen met bemanning in klederdracht, het ruim 50 meter lange STC opleidingsschip, maar ook de stoere Kids Marina politie- en brandweerbootjes en het watersportevenement Optimist on Tour.

ACTIVITEITEN VOOR JONG EN OUD

Kinderen verdienen havenheld-diploma
Donderdag, elk uur 12.00-16.00 uur. Andere dagen, 10.00-16.00 uur

Kinderen kunnen deze zomervakantie testen of ze de skills hebben om een echte Havenheld te worden. Ze kunnen hun Havenheld-diploma verdienen door het dek te zwabberen,  een echte zeemansknoop te leggen, over de loopplank te lopen en de trossen los te gooien. Alleen op donderdag worden de helden begeleid door een echte scheepsarts na aanmelding bij de infobalie.

Jeugdvakantiepaspoort
Dagelijks 10.00-16.00 uur
Weet jij wat schepen en eten met elkaar te maken hebben? Dit ontdekken kinderen met een Jeugdvakantiepaspoort in het museum en buiten in de Maritiem Museum Haven.

Knutselen
Elke vrijdag 12.00-16.00 uur
Elke vrijdag kunnen kinderen knutselen in het museum. Een eigen vlag, de outfit van een havenheld en nog veel meer.

Voorleesavontuur
Elke woensdag om 14.00 en 15.00 uur
Professor Plons beleeft met zijn vrienden de meest spannende avonturen. Hij heeft hard gewerkt om de museumhaven te laten spetteren. Alles is klaar om de bezoekers te ontvangen. Maar dan gaat er iets mis…

Flying Grass Carpet
Dagelijks 10.00 3 16.00 uur
Na 7 jaar over de wereld te hebben getrokken ligt een nieuwe versie van het Flying Grass Carpet deze zomer bij het Maritiem Museum. Neem je picknickmand mee en relax met uitzicht op de schepen.

Rondje Museumhaven
Dagelijks
Bezoekers kunnen hun bezoek aan het Maritiem Museum combineren met een Rondje Museumhaven. Deze gratis wandeling van 2,5 kilometer (verkrijgbaar bij de balie in de entreehal) voert je langs een aantal markante woonschepen (en hun bewoners) in de Rotterdamse stadshavens en Maritiem Museum Haven.

Rondje Rotterdam
Dagelijks
Bezoekers ontdekken de havenstad met de interactieve smartphone-wandeling ‘Rondje Rotterdam’.

GASTENSTEIGER PROGRAMMERING

De gehele zomer zijn er bijzondere schepen te gast aan onze steiger:

Varende topstukken
11 t/m 14 juli
Bezoekers stappen aan boord van de Hasselter Aak ‘Annigje’ uit 1908 of de laatste Rijnstoomsleper ‘Pieter Boele’ uit 1893. De Pieter Boele maakt onderdeel uit van de Maritiem Museum collectie maar ligt meestal in Dordrecht. Dit weekend ligt hij echter in de museumhaven en maakt hij op zondag een rondvaart met publiek.

Optimist on Tour
16 t/m 18 juli
Het landelijke evenement Optimist on tour is te gast in de museumhaven. Kinderen leren zeilen, kanoën en lopen over water tijdens Optimist on Tour. Reserveren via optimistontour.nl.

Kids Marina bootjes
21 juli t/m 11 augustus
Kinderen leggen een spannend parcours af door de Maritiem Museum Haven. Ze worden een echte havenheld als stuurman van de brandweer- en politiebootjes van Kids Marina, die tijdelijk bij ons te gast zijn.

Zalmschouwen
15 augustus 13.00 uur – 16 augustus 13.00 uur
Meer dan veertig zalmschouwen doen de Maritiem Museum Haven aan. Bezoekers genieten  van het prachtige schouwspel van ruim 40 historische vissersboten en bemanning in klederdracht. Op de kade kan je heerlijke gebakken vis eten.

Open woonschepen
28 t/m 30 augustus
Het Spits motorvrachtschip van eigenaar Roel ligt aan de steiger. Bezoekers krijgen een rondleiding van Roel door het woonschip en vertelt ze van alles over het leven op het water. Op zondag van 13.00-15.00 uur openen, langs de wandelroute Rondje Museumhaven, nog twee woonbootbewoners hun deuren.

Krachtpatsers
24 t/m 30 augustus
Bezoekers bekijken de Eerland 28, de RV29 en de Bruinvisch van binnen en van buiten en kom alles te  weten over deze historische bergingssleepboten. Deze schepen zijn alleskunners. Ze beheersen het slepen, duwen, pompen, bergen en assisteren bij allerhande klussen op het water.

RONDVAARTEN VANUIT DE MARITIEM MUSEUM HAVEN

Varen met historische schepen
Elke zondag vanaf 13.00 uur t/m 30 augustus
Bezoekers kunnen elke zondag een rondvaart van ruim anderhalf uur maken met de historische schepen vanuit de Maritiem Museum Haven. In samenwerking met Reederij Oosterschelde gooien we elke zondag de trossen los! Reserveren op rotterdamvaart.nl.

RIB-Experience
Dagelijks
Bezoekers die echt hard willen combineren hun museumbezoek met een vaartocht met de RIB-Experience vanuit de museumhaven. Reserveren op RIB-experience.nl.

Watertaxi
Doordeweeks 11.00-15.00 uur, weekend 12.00-15.00 uur
Bezoekers die van snelheid houden combineren hun bezoek aan het museum met een razendsnelle tour langs de highlights van Rotterdam. Tickets verkrijgbaar bij de kassabalie.

Voor de vaarproducten dient vooraf gereserveerd te worden. Raadpleeg voor de complete programmering, data en tijden maritiemmuseum.nl.