Zonder gasvaart geen barbiepop

  • binnenland

Nieuwe expo: Gas van A naar B, veilig over zee
Op zaterdag 23 juni gaat in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Gas van A naar B, veilig over zee’ van start. Waar wordt gas allemaal voor gebruikt? Waarom wordt het over zee vervoerd? En hoe veilig is het vervoer van gas over zee? Deze tentoonstelling is gemaakt naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van Rotterdamse gastankerrederij Anthony Veder.

Wat komen bezoekers te weten?
Bezoekers ontdekken in ‘Gas van A naar B’ hoe onmisbaar gas is in ons dagelijks leven en dat het voor veel meer wordt gebruikt dan alleen onze auto of ons gasfornuis. Gas dient als grondstof voor autobanden en allerlei plastic gebruiksvoorwerpen, zoals speelgoed, boodschappentasjes of petflessen. Zelfs inkt, schoonmaakmiddelen, pijpleidingen en kleding worden van gas gemaakt. Maar hoe komt deze noodzakelijke grondstof eigenlijk bij de producenten terecht? Veel mensen kennen de ondergrondse pijpleiding als transportmiddel voor gas. Wat niet iedereen weet, is dat gas ook per schip wordt vervoerd.

Wat is er te zien?
Met behulp van infographics en foto’s ontdekken bezoekers hoe gas van A naar B wordt vervoerd. Ze zien aan de gedetailleerde modellen dat voor deze high tech business bijzondere schepen met een complex buizensysteem noodzakelijk zijn. Het vervoeren van gas is namelijk niet zonder risico’s. De gasvaart heeft een groot pakket aan extra veiligheidsmaatregelen, die ervoor zorgen dat het gas veilig over zee wordt vervoerd. Zeer specialistisch werk, dat slechts enkele rederijen, waaronder het Rotterdamse Anthony Veder, zich eigen hebben gemaakt. Hun medewerkers hebben zeer bewust voor dit nauwkeurige en soms risicovolle beroep gekozen. Op de tentoonstelling komen de bezoekers aan de hand van interviews met medewerkers van Anthony Veder te weten waarom gastankers de veiligste schepen ter wereld zijn en wat varen op een gastanker zo anders maakt dan varen op een regulier schip.

Algemeen directeur Anthony Veder Group, Jan Valkier: “Het publiek weet vaak niet hoe onze specialistische business werkt. De tentoonstelling in het Maritiem Museum biedt een mooie gelegenheid om aan een breed publiek uit te kunnen leggen wat we doen”

Vooruitstrevend in LNG en CO2
In ‘Gas van A naar B’ zien bezoekers aan de hand van de laatste nieuwe scheepsmodellen dat de gastankervaart ook voortdurend is gericht op innovatie en milieuproblematiek. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en het volgen van de laatste nieuwe ontwikkelingen worden de gastankers steeds efficiënter en milieuvriendelijker, omdat ze het gas ook als brandstof gebruiken in plaats van stookolie. Bezoekers ontdekken in de tentoonstelling dat in de toekomst de expertise van Anthony Veder zelfs zal worden gebruikt bij internationale projecten voor de opslag van CO2 – overschot op zee.

De tentoonstelling ‘Gas van A naar B’ is te zien van zaterdag 23 juni t/m 25 november 2012.

Meer… Maritiem Museum 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten