Zr.Ms. Evertsen vertrokken richting NAVO-vloot in Middellandse Zee

Afgelopen zaterdag is het commandofregat Zr.Ms. Evertsen vanuit Den Helder vertrokken richting de Middellandse Zee. De Zr.Ms. Evertsen lost de Zr.Ms De Ruyter af als vlaggenschip bij de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Zr.Ms. Evertsen vormt voor de aankomende 6 maanden het tweede permanente NAVO-vlootverband samen met schepen uit Turkije, Griekenland en Canada. Het eskader staat ook de eerste helft van 2019 onder leiding van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots.

Permanente snelle reactiemacht

De SNMG2 vormt de maritieme component van de NATO Response Force. Met deze permanente snelle reactiemacht kan het bondgenootschap snel en flexibel reageren op veiligheidssituaties. Voor Nederland is de veiligheidsomgeving de laatste jaren minder stabiel en voorspelbaar geworden. Dat komt onder anderen doordat machtsverhoudingen in de wereld veranderen. Zo is Rusland de afgelopen jaren bijvoorbeeld bereid gebleken militaire middelen in te zetten in bijvoorbeeld Georgië, Oekraïne en Syrië.

Aanwezigheid van NAVO in Zwarte Zee gestegen

Vorig jaar nam het eskader onder leiding van commandeur Boots onder anderen deel aan de oefening “Breeze 2018” in de Zwarte Zee en bracht het aansluitend een bezoek aan de Oekraïne. De NAVO biedt het land naast politieke ook praktische militaire hulp bij de wederopbouw van de strijdkrachten. De NAVO aanwezigheid in de Zwarte zee steeg in 2018 van 80 naar 120 dagen in vergelijking met 2017.