Zr.Ms. Friesland keert terug uit Caribisch Gebied

Het patrouilleschip Zr.Ms. Friesland keert dinsdag terug in de thuishaven Den Helder na inzet in het Caribisch gebied. De bemanningsleden worden feestelijk onthaald door vrienden en familieleden. Het schip heeft grote hoeveelheden drugs onderschept.

Het marineschip diende bijna vijf maanden als stationsschip in het Caribisch gebied. In die periode is tijdens vier acties circa 2.620 kilo cocaïne onderschept. De laatste vangst van de Friesland was ook gelijk de grootste van 2015. Naast het uitvoeren van counterdrugsoperaties is de belangrijkste taak van het stationsschip maritieme presentie. Ook werkt de marine nauw samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de lokale overheid en is inzetbaar voor het verlenen van eventuele noodhulp na een orkaanpassage.

Cuba
De week voor terugkomst bracht het schip een bezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havana ter ondersteuning van de Nederlandse handelsmissie onder leiding van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zr.Ms. Friesland was met dit bezoek in 66 jaar tijd het eerste Nederlandse marineschip dat Havana aandeed. De laatste keer was in 1950 toen de kruiser Hr.Ms. Jacob van Heemskerck als onderdeel van een vlootverband het Caribische land bezocht.

Meer… Defensie