Zr.Ms. Friesland lost Zr.Ms. Holland af in Caribisch gebied

Marineschip Zr.Ms. Friesland vertrekt op zondag 24 juni vanaf Den Helder naar het Caribisch Gebied. Het schip lost Zr.Ms. Holland af als stationsschip en zet zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening.

Voordat het schip naar het Caribisch Gebied vertrekt, doorloopt de bemanning een opwerkprogramma zodat ze volledig inzet gereed zijn. De patrouilleschepen van de marine kampten dit jaar met een defecte watermistinstallatie waardoor het opwerktraject van Zr.Ms. Friesland vertraging opliep. Bij aankomst in Curaçao neemt het schip deel aan een groots Sail-evenement in de haven.
Tijdens haar rol als stationsschip is Zr.Ms. Friesland uitgerust met een maritieme NH-90 gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht en een boardingteam. In Aruba stapt een boardingsteam aan boord van het 32e Raiding Squadron.

Orkaanseizoen
Het nieuwe orkaanseizoen ging op 1 juni van start. De voorspellingen geven aan dat dit wederom een zwaar orkaanseizoen wordt. Zr.Ms. Zeeland was tijdens het orkaanseizoen van afgelopen jaar stationsschip in het Caribisch Gebied en leverde een belangrijke bijdrage aan de noodhulp aan de Nederlandse Bovenwindse Eilanden en Dominica die door de zware orkanen Irma en Maria werden getroffen.

Aflossing
Zr.Ms. Friesland lost zusterschip Zr.Ms. Holland af. Dat marineschip is op dit moment nog in het Caribisch gebied en vertrekt binnenkort naar New York voor een havenbezoek. Zr.Ms. Holland zette zich de afgelopen twee maanden vooral in voor het assisteren van de kustwacht.