Zr.Ms. Groningen onderschept weer een drugstransport

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft voor de derde keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Het stationsschip in het Caribisch gebied heeft begin november wederom een rib gestopt in de Caribische zee.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte de boot op een bekende smokkelroute. Zr.Ms. Groningen heeft vervolgens de helikopter ingezet. Toen de helikopter de boot naderde gooide de bemanning van de rubberboot de lading over boord. De Groningen lanceerde toen haar snelle FRISC-rubberboten met aan boord een team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers. Zij hebben de opvarenden van de snelle boot vastgehouden en over boord gegooide pakketten drugs uit het water gehaald.

De verdachten en de drugs zijn op een later moment overgedragen aan het Amerikaanse kustwachtschip Robert Yered voor vervolging in de Verenigde Staten. Naar schatting is er met de actie 350 kilogram drugs gevangen.

Zr.Ms. Groningen is vanaf april 2019 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio en combineert drugsbestrijdingsoperaties met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied. In oktober wist het schip ook al twee keer een drugstransport te onderscheppen.