Zr. Ms. Johan de Witt terug van antipiraterijmissie

  • binnenland

Zr. Ms. Johan de Witt keerde vandaag terug in de haven van Den Helder. Het schip nam vanaf 24 januari deel aan de EU-antipiraterijmissie ATALANTA voor de kust van Somalië. Op de kade werd de bemanning welkom geheten door familieleden en vrienden.

Het amfibische transportschip opereerde 4 maanden in een internationaal vlootverband en beschermde en controleerde schepen die gebruik maakten van een speciale vaarroute in de Golf van Aden. Daarnaast patrouilleerde het in het Somalisch bassin zette de bemanning zich in voor de opbouw van lokale maritieme capaciteiten.

Bemanningsleden gaven lessen aan de kustwacht van Somaliland en hielpen de Seychellen bij navigatie met kleine vaartuigen. Er zijn buitenboordmotoren geschonken aan Puntland Coast Guard en lessen in overleven op zee verzorgd. Met de kustwacht van de Seychellen is een grote ‘search and rescue’ oefening gehouden. Het marineschip heeft tijdens haar missie ook hulpgoederen geleverd aan vluchtelingen in Berbera. De boordhelikopters van de Johan de Witt verzamelden inlichtingen en voerden verkenningen uit.

Vlaggenschip
Zr. Ms. Johan de Witt diende tijdens de missie als vlaggenschip voor de Zweedse admiraal Jonas Haggren, die de EU-missie aanstuurde. Zweden leverde onder meer 2 Agusta A109 helikopters en 2 Zweedse CB-90 gevechtsboten met bemanning. Beide eenheden werkten geïntegreerd met hun Nederlandse collega’s.

Nederland levert al sinds 2008 een bijdrage aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Sinds februari van dit jaar is het mandaat van ATALANTA aangepast en mag de maritieme missie ondersteuning bieden aan de zustermissies op land.

Meer… Defensie

Related news

List of related news articles