Zr.Ms. Karel Doorman komt vrijdag weer terug in Den Helder van operatie Sea Guardian

Zr.Ms. Karel Doorman komt vrijdag 8 juni weer terug in de thuishaven Den Helder na een korte deelname aan de NAVO-missie Sea Guardian. Het Joint Support Ship heeft zich ingezet en geholpen bij het beveiligen van de Europese zuidflank. De Karel Doorman heeft een nuttige bijdrage geleverd aan de beeldopbouw en het monitoren van de scheepvaart in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Op 3 april was de Karel Doorman vertrokken vanuit Den Helder richting het zuiden. Naast de vaste bemanning waren er ook andere teams aan boord zoals diverse boardingteams, de crew van 300 SQN met de Cougar helikopter en de FRISC-bemanning.  Na twee weken kwam ook de complete ROLE-2 aan boord voor de noodzakelijke medische ondersteuning.

Inzet onderweg
Drie weken na vertrek uit haar thuishaven leverde Zr.Ms. Karel Doorman ondersteuning in Tunesië aan de Joint Combined Exchange Training. Vervolgens nam het marineschip deel aan Associated Ops voor Sea Guardian. Hierbij zijn special forces ingezet om informatie boven, op en onder water te verzamelen van enkele verdachte schepen. Aansluitend voer Zr.Ms. Karel Doorman richting Turkije voor de introductie briefing van de NAVO waarop de missie daadwerkelijk kon beginnen.

Optimaal gebruikt
In de laatste fase van de reis lag de focus op het trainen van de Special Operation Forces zoals duik- en boardingoperaties. Hierbij is het multifunctionele platform van het Joint Support Ship optimaal gebruikt, van alle sensoren, helikopterdek, kleine vaartuigen tot aan het militaire hospitaal.

De inzet in de Middellandse zee is de tweede officiële inzet van het schip. Zr.Ms. Karel Doorman kwam in 2014 voor het eerst officieel in actie toen ze hulpgoederen bracht naar West-Afrika in strijd tegen Ebola.