Zr. Ms. Rotterdam keert terug uit Somalië

  • binnenland

Zr. Ms. Rotterdam keert aankomende zondag terug in haar thuishaven nadat het schip drie maanden is ingezet voor de Europese antipiraterijmissie Atalanta. Na binnenkomst wordt aan de bemanning, door de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, de ‘Herinneringsmedaille voor Internationale Missies’ uitgereikt. De bemanningsleden zijn zo net op tijd thuis om na een maandenlange inzet met hun familie en geliefden Sinterklaas te vieren.

De Nederlandse bemanning werd de afgelopen maanden onder andere ondersteund door een Cougar helikopter van de Koninklijke Luchtmacht en een detachement Zweedse militairen. De Zweedse en Nederlandse boarding teams voerden tal van verkenningen uit langs de kust en spraken met tientallen schepen en kleine bootjes om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie op het land en water en mogelijke voorbereidingen op piraterij.

Ook is het schip tijdens de missie ingezet voor het uitvoeren van zogenaamde ‘Local Maritime Capacity Building’, waarbij er is samengewerkt met ‘Special Forces’ en kustwachtpersoneel van de Seychellen en mariniers van de Keniaanse marine. Daarnaast heeft de bemanning gedurende haar missie les gegeven aan de Somalische kustwacht en werden er medische goederen geleverd aan het ziekenhuis in Mogadishu na de ernstige bomaanslag eerder dit jaar.

Related news

List of related news articles