Zuidwest zes belooft aanval op Volvo Antwerp Race recordtijd

Voor zaterdag 3 oktober voorspellen de weerdiensten 5 tot 6 beaufort uit het zuidwesten, met hardere windstoten. Hierdoor zou de Volvo Antwerp Race wel eens een van de snelste kunnen worden uit het 22 jarig bestaan van deze zeilwedstrijd. De 225 deelnemende zeiljachten gaan immers voor het overgrote merendeel van het kronkelige traject over de Schelde een dragende wind kennen. Daarbij komt de stuwing van de vloedstroom. Bij de skippers night van de race, eergisteren, maakten de zeilers al pronostieken dat de allereerste nog voor 13.30 u door de finish aan Antwerpen Zuid zou varen.

Het huidige snelheidsrecord van de Volvo Antwerp Race staat op naam van de in België wonende Nederlander Hans Bouscholte. Die deed er in 2006 3 uur, 12 minuten en 53 seconden over om de afstand Breskens – Antwerpen te overbruggen met zijn Open 60 voeter Brunel. Dit jaar staan er weer een aantal kandidaten klaar om dat record te breken. Ondermeer Christophe Bullens die met zijn 60 voeter Ocean of Smiles een reeks lange afstandswedstrijden heeft gevaren. Die andere 60 voeter, Pleomax van de Nederlander Harm Prins, is ook gebrand op de zg. Line Honours. Deze typische zeiltitel gaat naar de eerste boot, die in Breskens startte, die finishlijn ter hoogte van de White Village doorsnijdt.
Een buitenbeentje is de Maxiklasse is Michel Kleinjans, winnaar van de Portimão Global Ocean Race dit jaar. De solozeilende Antwerpenaar doet duidelijk mee om erbij te zijn. Hij start samen met boten die beduidend langer zijn dan zijn Foaring Forty veertigvoeter, sportiever dan dat kan niet.

Ook spannend wordt het in de drie IRC en vier CR klassen waar doorpekelde zeezeilers het zullen moeten opnemen tegen scherp gestelde gelegenheidswedstrijdzeilers. Die gooiden alle overbodige ballast van boord en stelden de beste teams samengesteld. Er zal heel wat gemanoeuvreerd moeten worden, zelfs tussen de gewone vrachtschepen. De begeleiding staat dan ook op scherp.
Iedere van de zeven startgroepen telt een aantal kandidaat winnaars en een reeks uitzonderlijke zeilers die zowel op de zeewedstrijdbanen als in oceaanraces naam maken. Olympische zeilers Sebastien Godefroid en Philippe Bergmans, Half Ton Classic winnaar Philippe Pilate en Volvo Ocean Race schipper Roy Heiner die een ultra snelle wedstrijdbak, volledig uit koolstof introduceert. Ieder van de 225 deelnemers, het grootste deelnemersveld in de Lage Landen, heeft een boeiend zeilverhaal.
Afspraak voor geïnteresseerd publiek aan de Volvo Antwerp Race White Village op de Sint Michielskaai (ten zuiden van het Zuiderterras), zaterdag 3 oktober vanaf 11 uur.
Daar heb je het beste uitzicht over de finishlijn. En zie je de jachten tot dicht tegen de ‘blauwe steen’ aan de kaderand passeren.

De prognoses hebben het over een eerste finish rond 13.30, maar men hoopt veel meer dan zeven minuten van de recordtijd af te zeilen.

Bron: Volvo Antwerp Race, 02-10-2009;