Zwemmen in rivieren is écht levensgevaarlijk

Het mooie weer nodigt uit om lekker te gaan zwemmen in rivieren en kanalen, maar Rijkswaterstaat waarschuwt: ga niet zwemmen in rivieren, want het kan levensgevaarlijk zijn. Afgelopen week zijn er 3 zwemmers verdronken na het zwemmen in de Waal.

“Mensen zijn zich niet bewust van de gevaren”, zegt Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat in het NOS Radio 1 Journaal. “Ook overschatten ze hun eigen zwemcapaciteiten. In de rivier heb je te maken met temperatuurverschillen, sterke stromingen, een schip dat ineens voorbij komt. Alles bij elkaar genomen zeggen we dus: niet doen.”

Temperatuurverschillen en stroming
Veel zwemmers komen in de problemen door de temperatuurverschillen in het water. “Aan de rand van de rivier is het water warm, in het midden een stuk kouder. De kans op kramp en dat je daardoor wordt meegesleurd door de stroming is groot”, aldus Fleuren.

Kijk op www.zwemwater.nl voor veilig zwemmen in natuurwater
Ga voor veilig zwemmen in natuurwater naar een officiële zwemlocatie. Die vindt u op www.zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Of download de gratis Zwemwaterapp.