Wil jij in de grootste haven van Europa de scheepvaart vlot en veilig door de haven begeleiden? Word dan VTS Operator in de haven van Rotterdam! In augustus 2024 kan jij starten met jouw opleiding tot VTS Operator! 


Wat ga je doen?

In ons werkgebied, de drukke Rotterdamse haven, moeten zeevaart, binnenvaart en pleziervaart hun weg vinden. Als VTS-operator ben jij de regisseur voor schepen die elkaar nog niet kunnen zien, maar elkaar wel zullen tegenkomen.

Je begeleidt dagelijks honderden scheepsbewegingen vanaf de Van Brienenoordbrug tot 65 km op zee; soms zijn er wel tachtig gesprekken in een uur via de marifoon tussen verschillende schepen en de Verkeerscentrale. Het werkgebied is verdeeld in verschillende sectoren, als VTS-operator begeleid je elk uur een ander deel van het havengebied. Jouw missie: Vaarweggebruikers op tijd voorzien van cruciale verkeersinformatie voor een vlotte en veilige doorvaart.

Als VTS-operator maak jij het verschil in een omgeving die er écht toe doet. Je werkt in een gevarieerd rooster, met zowel ochtend-, middag- als avonddiensten.

De opleiding:
De opleiding tot VTS-operator wordt door ons voor jou betaald, sterker nog, je krijgt direct salaris! De opleiding duurt ongeveer 9 maanden en bestaat uit twee onderdelen, de Initial Training en de Sector Training.

De Initial Training vindt plaats bij het opleidingsinstituut NNVO. Deze opleiding wordt gevolgd samen met kandidaten uit andere VTS-regio’s. Hier wordt gewerkt met herkenbare praktijksituaties waarbij stap voor stap wordt bijgebracht hoe je een complex verkeersbeeld kan interpreteren, de verkeersdeelnemers moeten informeren en de wijze waarop. Ook het samenwerken met andere belanghebbenden krijgt de aandacht. Na het volgen van deze 18 weken durende opleiding heb je het landelijke basisdiploma gehaald.

De Sector Training vindt plaats op de Verkeerscentrale Botlek. Tijdens de Sector Training krijg je on-the-job begeleiding van ervaren collega’s, leer je werken onder druk in een gedigitaliseerde omgeving en ontwikkel je de benodigde vaardigheden. In +/- 80 wachten in de volcontinue doet de aspirant praktijkervaring op om zelfstandig dienst te kunnen doen. De aandacht is gericht op: kennis van het havengebied en de daar gevestigde bedrijven (topografie), omgaan met lokale omstandigheden en verkeersstromen, het optreden als havenautoriteit en toepassen van wet- en regelgeving en geleerde procedures.

De opleiding start twee keer per jaar, één klas in het voorjaar en één klas in het najaar! De eerst volgende opleiding gaat in Augustus 2024 van start. De selectiedagen voor deze opleiding vinden plaats op 15, 22 en 29 april.

Wat bieden we jou?

De opleiding tot VTS-operator is veeleisend en daar staat dan ook een flink pakket arbeidsvoorwaarden tegenover! Bij de start van je opleiding ontvang je direct al een salaris van minstens € 45.000 bruto per jaar (inclusief vakantiegeld en 13e maand), dit loopt tijdens je verdere loopbaan als VTS-operator verder op. Na het afronden van de Initial training verdien je ongeveer € 57.000 bruto per jaar (inclusief onregelmatigheidstoeslag, vakantiegeld en 13de maand). En het mooie is: je krijgt niet alleen salaris, maar wij betalen ook je volledige opleiding én je bent gegarandeerd van een baan na het succesvol doorlopen van je opleiding! Daarnaast bieden wij nog uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 5 weken vakantie per jaar, de mogelijkheden om vakantie uren bij te kopen en een 33,6 urige werkweek.

Als aspirant VTS-operator sta je aan het begin van je carrière binnen het Havenbedrijf. Je kunt doorgroeien naar een tweede verkeerspost (Verkeerscentrale Hoek van Holland) waarbij je grotere schepen in je gebied krijgt en in de toekomst een doorstroom naar bijvoorbeeld de functie van Floormanager of Teamleider binnen de afdeling Verkeersafhandeling.

Ook zijn er VTS-operators die meewerken aan technische innovaties, betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe gespreksprocedures of voorlichting geven op scholen en carrièrebeurzen. Binnen onze internationale werkomgeving is er altijd wel een plek te vinden die past bij jouw ambities. Misschien ben jij wel onze toekomstige Havenmeester!

Afdelingsinformatie

De Divisie Havenmeester heeft vanwege haar publieke taak een speciale positie binnen het Havenbedrijf Rotterdam met als doel de scheepvaart vlot, veilig, schoon en beveiligd te begeleiden. De afdeling Verkeersafhandeling is onderdeel van de Divisie Havenmeester en verantwoordelijk voor de operationele verkeersafhandeling door middel van verkeersbegeleiding en het bedienen van bruggen en sluizen. Verkeersbegeleiding gaat over het monitoren, adviseren en indien nodig het instrueren van de scheepvaart.

Bij de afdeling Verkeersafhandeling werken zo’n 110 gedreven professionals met trots en passie. Een groot deel van onze collega’s komt uit de scheepvaart en de marine dus we spreken allemaal dezelfde taal. De afdeling is onderverdeeld in verschillende hechte teams, er is een informele sfeer en vooral veel werkplezier.

Wat vragen wij van jou?

Om aan de opleiding te beginnen, heb je minimaal een mbo-4 diploma en nautische affiniteit nodig, bij voorkeur met nautische werkervaring. Stressbestendigheid, focus, ruimtelijk inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel zijn essentieel.

Voor de functie van VTS-operator zoeken we naar specifieke persoonlijkheidskenmerken en competenties:

• Focus - Als VTS-operator ben je alert en geconcentreerd aan het werk. Steeds kijk je of de verkeerssituatie loopt zoals verwacht en jouw instructies goed worden uitgevoerd. Ook moet je alert zijn op onverwachte of ongebruikelijke situaties. Om scherp te blijven is er voldoende ruimte voor ontspanning en (verplichte) pauze zodat je daarna weer geconcentreerd aan de slag kan. Je kunt immers niet eindeloos geconcentreerd blijven.
• Overzicht creëren- De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa met veel in- en uitgaand scheepsverkeer. Als VTS-operator leid je dit verkeer met behulp van radarschermen, vlot, veilig en efficiënt door de haven. Je creëert door het juist interpreteren van je radarscherm een overzicht van alle schepen in jouw aandachtsgebied en je ziet hierdoor of er conflicten tussen schepen ontstaan of gaan ontstaan. Door de juiste procedures te volgen zorg je er vervolgens voor dat deze conflicten worden opgelost. Ook denk je steeds vooruit over hoe dit plaatje gaat veranderen in de toekomst. Je scant hiervoor continu je omgeving, buiten, of op het radarscherm.
• Duidelijk communiceren - Je stem is de enige link tussen jou en de schepen en is daarom heel belangrijk. Je moet hiervoor altijd rustig en duidelijk blijven in wat je zegt en er mag geen twijfel zijn in de boodschap die je als VTS-operator overbrengt.
• Overtuigingskracht - Een VTS-operator handelt altijd proactief en neemt de leiding. Juist in onverwachte situaties is het belangrijk om snel te kunnen handelen. Je moet in dit werk voldoende vertrouwen hebben om de leiding te nemen en de situatie naar je hand te zetten, ook als je niet alle informatie voor handen hebt.

Om als VTS-operator te werken, is het belangrijk dat je beschikt over sterke cognitieve vaardigheden. Daarom is een game-based assessment gericht op het in kaart brengen van jouw cognitieve vaardigheden een onmisbaar onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Diversiteit en inclusie

We zijn ervan overtuigd dat iedereen, ongeacht achtergrond, leeftijd, geloof, geslacht, seksuele voorkeur, nationaliteit, neurodiversiteit, en alle andere variaties die we kennen of nog niet erkennen, een unieke bijdrage kan leveren. Deze overtuiging is niet alleen de kern van ons diversiteitsbeleid, maar ook de motor achter ons streven naar inclusie.

Wij koesteren de diversiteit van onze medewerkers, omdat we geloven dat het de sleutel is tot ons succes en groei. Door verschillende perspectieven en ervaringen samen te brengen, worden we niet alleen effectiever, maar ook innovatiever en creatiever. We streven ernaar een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, ongeacht hun achtergrond.

Ons wervings- en selectieproces is gebaseerd op competenties en talent, zonder vooroordelen of discriminatie. We streven er altijd naar om de beste kandidaat te selecteren, waarbij we erkennen dat diversiteit een bron van kracht is die ons in staat stelt om succesvol te zijn in een steeds veranderende wereld.