VIDEO: Indrukwekkend transport gasplatform door Boskalis

Maandagochtend vroeg heeft Boskalis met succes een indrukwekkende dual-float-over operatie van de Aasta Hansteen-topside uitgevoerd. In de afgelopen jaren heeft het dochterbedrijf Dockwise een cruciale rol gespeeld bij het transport van de Aasta Hansteen SPAR uit Zuid-Korea naar Noorwegen en de installatie aan de bovenzijde. Met deze prestatie heeft Boskalis vele technische records gebroken met het transport van de grootste en zwaarste SPAR ooit, de grootste catamaran bovenzijde float-over en meer dan 100.000 gewerkte uren zonder ‘blessuretijd’.

De Aasta Hansteen FPSO SPAR is een gasproductie- en opslagplatform dat wordt geëxploiteerd door Statoil op het Aasta Hansteen-veld, ongeveer 300 kilometer uit de kust van Noorwegen. De SPAR bestaat uit een onderste deel, de romp of substructuur genoemd, en de topsides bovenop de SPAR-romp. Tekst gaat verder in de video.

De SPAR-scheepsromp is horizontaal getransporteerd van de werf in Zuid-Korea naar een fjord nabij Stavanger in Noorwegen. Deze enorme cilindrische boei met een diameter van 50 meter, een lengte van 198 meter en een gewicht van 46.000 ton werd eerder dit jaar vervoerd door de Dockwise Vanguard.

Vervolgens vervoerde Boskalis de topside van 24,300 ton die ook in Korea is gebouwd. Deze operatie werd uitgevoerd met de White Marlin, het nieuwste en een na grootste schip in de Dockwise-vloot.

De derde en laatste fase was de installatie van de topside bovenop de SPAR-scheepsromp. Toen de White Marlin eenmaal in Noorwegen aankwam, werd de topside overgebracht naar twee S-klasse schepen, de kleinste in de Dockwise-vloot. Nadat deze twee schepen aan beide kanten van de White Marlin nauwkeurig gepositioneerd waren, kon de White Marlin van onderaf manoeuvreren. Het resultaat was een soort catamaranconstructie waarbij de topsied de twee rompen met elkaar verbond. Tijdens het weekend werd de catamaranconstructie met de lading naar de verticale SPAR-scheepsromp gesleept. Nadat alles zich boven de onderconstructie bevond is de topside met succes op de romp gezet.