Nederlanders en Belgen aan boord van de Titanic

  • binnenland

TitanicEXPOoverlevende

Nederlanders en Belgen aan boord van de Titanic centraal in EXPO College door journalist Dirk Musschoot.

Aan boord van de Titanic waren 27 Belgen en drie Nederlanders. De Vlaamse auteur en journalist Dirk Musschoot geeft vrijdagavond 28 maart 2014 om 19:00 uur een EXPO College over de levens van de dertig passagiers en tracht te beantwoorden waarom zij aan boord gingen van het ‘onzinkbare schip’. De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition, nog tot en met 11 mei te zien in Amsterdam EXPO.

‘De Titanic maakte veel reclame gericht op immigranten in België,’ zegt Musschoot. ‘Er werd de armen verteld dat de Titanic goedkoper was om mee naar Amerika te reizen dan de Red Star Line. Voor arme Belgen die een nieuw leven wilden beginnen, was de keuze snel gemaakt. In Nederland werd geen reclame gemaakt. Er bevonden zich dan ook geen Nederlandse immigranten op de Titanic, wel een ondernemer en twee bemanningsleden. De ondernemer was George Reuchlin, één van de directeuren van de Holland Amerika Lijn. Toen in Nederland bekend werd dat Reuchlin de ramp niet overleefde, was het land in rep en roer. Er werd veel over hem geschreven, hierdoor is er ook meer informatie over hem te vinden dan over de andere passagiers. Zelfs de koningin stuurde zijn familie een telegram met haar condoleances.’

Nabestaanden van de drie Nederlandse opvarenden hebben diverse objecten, waaronder het telegram van Koningin-moeder Emma, in bruikleen gegeven aan Titanic: The Artifact Exhibition.

Praktische Informatie
Het EXPO College vindt plaats in Amsterdam EXPO, Gustav Mahlerlaan 24.

Tickets voor het EXPO College kosten € 10 en zijn te boeken via www.amsterdamexpo.nl/expo-college-tickets. Voorafgaand kan de expositie bezocht worden. Een combiticket voor de lezing en een expositiebezoek is € 24, prijzen zijn exclusief € 1 bespreekkosten. De capaciteit is beperkt.

Synopsis – De Nederlanders en de Belgen op de Titanic, en andere (onbekende) aspecten van het beroemde schip

Auteur en journalist Dirk Musschoot doet al ruim 25 jaar onderzoek naar de Nederlanders (3) en de Belgen (27) op de Titanic. Dat resulteerde in 2012 in het boek 100 jaar Titanic, Het verhaal van de Belgen en de Nederlanders, waarin veel nieuwe gegevens en vooral ook prachtige afbeeldingen onder de aandacht worden gebracht. Wie waren die Vlaamse en Nederlandse opvarenden? Waarom zaten ze precies op de Titanic? Wat is er van hen geworden? Hoe reageerden Nederland en België op de ramp? Boeiende verhalen, boeiend verteld, met veel nooit eerder getoonde foto’s.

Biografie
Dirk Musschoot (1961, Gent) is een Vlaams auteur en journalist. Hij schreef zo’n 20 boeken voor kinderen en jongeren, waarmee hij diverse prijzen won. Sinds 2000 schrijft Dirk ook boeken voor volwassenen, waaronder 100 jaar Titanic – Het verhaal van de Belgen en de Nederlanders, waarvoor hij ruim 25 jaar onderzoek deed. Momenteel is hij eindredacteur van Het Nieuwsblad-De Gentenaar.

 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten