Smit gaat Tricolor bergen

Het Rotterdamse bedrijf Smit Salvage mag het in Het Kanaal gezonken Noorse autoschip Tricolor bergen. Eigenaar rederij Wilhelmsen Lines Shipowning heeft vandaag de berging aan Smit gegund. Smit heeft voor de klus het consortium Combinatie Berging Tricolor gevormd met de bergingsbedrijven Scaldis en URS uit Antwerpen en Multraship uit Terneuzen. Het is de bedoeling dat de contractonderhandelingen begin komende week worden afgerond.

Rotterdam/Oslo – De Tricolor kan niet in één stuk worden geborgen. Bergingsbedrijf Smit gaat het wrak van de Tricolor in zeven stukken van elk ongeveer drieduizend ton zagen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de speciale zaagdraad waarmee anderhalf jaar geleden in de Barentszzee de zwaar beschadigde neus van de in augustus 2000 gezonken Russische kernonderzeeër Kursk is gezaagd. De losgezaagde stukken, met daarin de lading van de Tricolor, zullen met behulp van twee drijvende kranen uit het water worden getild en op een ponton worden geplaatst, waarna ze naar een sloopplaats worden afgevoerd.

Voor deze klus waren naast Smit nog twee andere Nederlandse bedrijven, Svitzer Wijsmuller uit IJmuiden en de Schiedams/Gorkumse combinatie Mammoet Van Oord, in de markt. De berging, die vermoedelijk tot eind augustus zal duren, heeft een contractwaarde van ongeveer twintig miljoen euro.

Bron: Rotterdams Dagblad, 24-03-2003;