Zr.Ms. Groningen zet de teller op 13 drugsvangsten

Zr.Ms. Groningen heeft binnen drie weken tijd vier drugstransporten onderschept. Daarmee komt het totaal aantal drugsvangsten op 13, sinds het schip eind april in het Caribisch gebied is gestationeerd. Het patrouilleschip dwong in de afgelopen weken, samen met de Amerikaanse kustwacht, vier zogenoemde go-fasts (snelle motorboot) tot stoppen. Hierbij werd in totaal ruim 4800 kilogram contrabande, waaronder cocaïne en marihuana gevonden.

Foto, Defensie.

Op vrijdag 19 augustus trof de Groningen de eerste van de vier snelle motorboten. Eenmaal dichtbij de go-fast lanceerde de Groningen 2 snelle FRISC-motorboten. Aan boord was een samengesteld boardingteam van de United States Coast Guard en bemanning van Zr.Ms. Groningen. Zij wisten de drugsboot met ruim 600 kg cocaïne en 4 verdachten aan boord te stoppen. Naast de Groningen was ook een Dash-8 maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribische Gebied betrokken bij deze onderschepping.

De volgende drie onderscheppingen vonden kort daarop snel achter elkaar plaats. Zo werden op 30 augustus, 1 en 3 september in totaal 3 go-fasts gestopt waarbij nog eens 4200 kilo contrabande werd onderschept en 10 verdachten aangehouden. De 14 verdachten zijn overgedragen aan een Amerikaans kustwachtschip voor verdere vervolging. De contrabande zijn vernietigd.

Met deze vier drugsvangsten staat de teller van de Groningen op 15.000 kilo onderschepte drugs. Zr.Ms. Groningen is in het Caribisch gebied als stationsschip waar het afwisselend samenwerkt met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse Kustwacht bij anti-drugsoperaties.