Zr.Ms. Groningen. Foto Defensie

Recordhouder drugsvangsten Zr.Ms. Groningen terug uit Caribisch gebied

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen komt deze week weer thuis in de haven van Den Helder. Het marineschip kan terugkijken op een zeer geslaagde inzetperiode in het Caribisch gebied. Niet eerder had het zogeheten ‘stationsschip’ in de Caribische zee zoveel drugsonderscheppingen. De Groningen is een half jaar in het Caribisch gebied verbleven en heeft daar maar liefst 17 drugsbootjes van zee geplukt, goed voor meer dan 19.000 kilo drugs.

Zr.Ms. Groningen. Foto Defensie

De Koninklijke Marine heeft altijd een stationsschip in het Caribisch gebied dat onder andere inzetbaar is voor anti-drugsoperaties, anti-mensensmokkel, search and rescue-taken en noodhulp na natuurrampen, zoals aardbevingen en orkaanpassages. Het stationsschip kan op zee worden ingezet door zowel de Kustwacht Caribisch gebied als het Amerikaanse samenwerkingsverband Joint Interagency Task Force South.

Hoewel Zr.Ms. Groningen voor een grote hoeveelheid taken beschikbaar was, zijn de meeste resultaten behaald op het gebied van drugssmokkel. Niet eerder had een Nederlands marineschip zoveel drugsonderscheppingen tijdens een inzetperiode in het Caribisch gebied. In september had het schip nog een viertal niet eerder gemelde drugsvangsten van respectievelijk 1235, 2037, 1168 en 566 kilogram.

De 17 drugsvangsten brengen het totaal op ruim 15.600 kilo cocaïne en ruim 3500 kilo marihuana. De Koninklijke Marine werkt in de regio met een groot aantal landen samen bij drugsbestrijdingsoperaties.

Zr.Ms. Groningen was sinds mei in het Caribisch gebied actief. Het schip is inmiddels afgelost door zusterschip Zr.Ms. Holland.