Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor pakjesavond. Foto Defensie 02-12-2021

Marineschip Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor pakjesavond

Na 43.000 zeemijl te hebben afgelegd met 15 oefeningen en bezoeken aan 12 landen zit de klus erop. Zr.Ms. Evertsen is na bijna 7 maanden weer thuis. Vandaag konden de 180 bemanningsleden hun familie weer in de armen sluiten. Precies op tijd voor Pakjesavond.

Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor pakjesavond. Foto Defensie 02-12-2021
Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor pakjesavond. Foto Defensie 02-12-2021
Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor pakjesavond. Foto, Defensie.

Het luchtverdedigings- en commandofregat maakte deel uit van de UK Carrier Strike Group, een Brits vlooteskader. De Evertsen escorteerde HMS Queen Elizabeth, het nieuwste Britse vliegkampschip en middelpunt van de omvangrijke vloot. Diverse andere marineschepen, zoals HMS Defender (Type 45-destroyer) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans voeren eveneens mee.  

Diplomatieke banden

Tijdens de langdurige missie voerde het marineschip oefeningen uit met partnerlanden en bood het ondersteuning bij diverse operaties. Tevens was er gelegenheid voor het aanhalen van diplomatieke banden, zoals met Japan, India, Oman en Oekraïne.

Eind juni, een maand na vertrek, kreeg Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee te maken met intimidatie door Russische gevechtsvliegtuigen. Deze vlogen urenlang laag en bewapend over en voerden schijnaanvallen uit.

‘Voorrecht om samen te werken’

De rol van de Evertsen in de Carrier Strike Group is niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen week sprak de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim al zijn waardering uit.

De commandant van de taakgroep, commodore Steve Morehouse, had eveneens lovende woorden. “Het was een voorrecht om samen te werken. Of het nou in de Atlantische Oceaan was of duizenden kilometers verderop in de Stille Oceaan; hun steun en toewijding was uitstekend.”

In totaal legde Zr.Ms. Evertsen ruim 43.000 zeemijl af (zo’n 80.000 kilometer). Dat staat gelijk aan 2 keer de omtrek van de aarde. Onderweg bezocht de Evertsen 12 verschillende landen en nam ze deel aan 15 oefeningen op zee. In de Zwarte Zee kreeg Zr.Ms. Evertsen nog te maken met Russische gevechtsvliegtuigen die urenlang laag en bewapend overvlogen en schijnaanvallen uitvoerden.