Zr.Ms. Groningen stopt go-fast op volle zee Foto Defensie .jpg

Zr.Ms. Groningen stopt go-fast op volle zee

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft op 24 mei een drugstransport onderschept. In de Caribische Zee wist het patrouilleschip een go-fast (snelle motorboot) te stoppen en een lading van 300 kilogram cocaïne te onderscheppen.

Zr.Ms. Groningen stopt go-fast op volle zee Foto Defensie .jpg
Zr.Ms. Groningen stopt go-fast op volle zee Foto Defensie .jpg
Zr.Ms. Groningen stopt go-fast op volle zee. Foto, Defensie.

Na een patrouille detecteerde een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied een go-fast met vier opvarenden ten noordwesten van Aruba. Hierop heeft Zr.Ms. Groningen de MH-65, Dolphin helikopter van de US Coast Guard, ingeschakeld die momenteel aan boord van het stationsschip is geëmbarkeerd. Nadat de helikopter het contact had gevonden en enkele stopsignalen waren gegeven, stopte de go-fast niet. Om die reden werd overgegaan tot waarschuwingsschoten waarna de vier opvarenden zich overgaven.

Om de opvarenden aan te houden zijn twee snelle onderscheppingsvaartuigen (FRISC’s) te water gelaten. De boarding is uitgevoerd door een gecombineerd Law Enforcement Detachement (LEDET) team van de Amerikaanse kustwacht en het eigen Fleet Marine Squadron (FMS). De opvarenden en de contrabande zijn vervolgens overgedragen aan een schip van de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

Zr.Ms. Groningen is vanaf april 2022 als stationsschip Caribisch gebied weer actief in de regio ten behoeve van counterdrugsoperaties.