Zr.Ms. Holland. Foto, Defensie.

Zr.Ms. Holland voor 3e keer in korte tijd drugs onderschept

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland heeft voor de 3e keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Op de Caribische Zee wist het patrouilleschip een snelle drugsboot te laten stoppen met aan boord 2 opvarenden. Daarbij onderschepte het schip 235 kilo cocaïne. De vangst was al op 17 november, maar is vandaag pas bekendgemaakt.

Zr.Ms. Holland. Foto, Defensie.
Zr.Ms. Holland. Foto, Defensie.
Zr.Ms. Holland. Foto, Defensie.

De NH90-boordhelikopter ontdekte de drugsboot (een go-fast) bij een patrouille. Hierop zette Zr.Ms. Holland de achtervolging in met behulp van haar 2 snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen. Aan boord daarvan zat een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers. De NH90 ondersteunde de boardingoperatie vanuit de lucht.

De US Coast Guard hield beide opvarenden uit de Dominicaanse Republiek aan. De verdachten en de contrabande zijn overgedragen aan een schip van de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

Eind oktober wist het schip ook al 2 drugstransporten te onderscheppen.

Kustwachttaken en counterdrugs
Zr.Ms. Holland is sinds mei actief in de regio. Het schip wordt onder meer ingezet voor counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens search and rescue. Het handhaven van de internationale rechtsorde is een van de grondwettelijke taken van Defensie.