Zeebrugge herdenkt scheepsramp Herald of Free Enterprise

Precies 30 geleden op 6 maart in 1987 zonk de veerboot Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge. Er zijn toen 193 van de 539 opvarenden om het leven gekomen. Dit is een van de grootste naoorlogse scheepsrampen in Europa. De veerboot was onderweg van Zeebrugge naar Dover. Doordat de boegdeuren open stonden stroomde het water naar binnen het autodek op en het schip kapseisde binnen anderhalve minuut. De meeste slachtoffers zaten vast in het schip en stierven door onderkoeling in het ijskoude zeewater

Maandag is er uitgebreid stilgestaan bij de scheepsramp. De herdenkingsdienst is in de ochtend begonnen met een plechtigheid op zee in aanwezigheid van de gouverneur van West-Vlaanderen, de Britse ambassadeur in België en enkele nabestaanden en reddingswerkers. Na de dienst zijn er bloemen gelegd bij het Free Enterprise-monument in Zeebrugge. Ook namens de provincie Zeeland werd een krans gelegd.

De rol van de KNRM tijdens de ramp
De KNRM van Cadzand, Breskens Neeltje Jans (voormalig Burghsluis) en Stellendam hebben de levenloze lichamen geborgen. In 3 gevallen konden zij overlevenden redden die 6 uur opgesloten hadden gezeten. Het was een ramp van immense omvang.

De ramp heeft een diepe indruk achter gelaten bij de vrijwillige KNRM-bemanning. Op dit moment zijn er nog 4 vrijwilligers werkzaam bij de KNRM die de scheepsramp hebben meegemaakt. Jan Keijzer uit Stellendam is een van hen. Hij was destijds bemanningslid op reddingboot De Zeemanspot: “Deze hulpverlening is voor de redders een onuitwisbare actie geweest die wij ons hele leven niet meer vergeten.” 

Bij het aanbreken van de volgende dag werd de omvang van de ramp duidelijk en realiseerden de redders zich dat de kans om overlevenden te vinden nihil was. Om 14:30 uur werd er in Stellendam afgemeerd: “Vermoeid en verslagen kwamen we aan in Stellendam”, aldus Keijzer. Lees het artikel van de KNRM.


View on Twitter.