Nieuw waterinjectiebaggerschip ‘Cosette’ van Jan De Nul te water gelaten in Nederland

Jan De Nul Group en de scheepswerf Neptune Marine nabij Dordrecht in Nederland lieten vandaag het nieuwe waterinjectiebaggerschip ‘Cosette’ te water. De meter van het schip is de vierjarige Cosette Goethals, dochter van Julie De Nul en kleindochter van ir. J.P.J. De Nul. Fier doopte Cosette haar naamgenote en wenste het veel succes en een behouden vaart.

De vierjarige Cosette Goethals doopte haar naamgenote in het bijzijn van haar mama, papa en twee zussen.

Dit nieuwbouwschip is een zusterschip van de eerder dit jaar opgeleverde Pancho. Het ontwerp van beide schepen is gebaseerd op een bestaand scheepsontwerp uit het werkschepen portfolio van Neptune. Ook voor dit schip heeft Jan De Nul samen met de engineering afdeling van Neptune zijn in-house ontworpen en gebouwde baggeruitrusting geïntegreerd, waaronder de baggerpomp en baggerpijpen, de lieren, hydrauliek en de nodige uitrusting voor een aangepast leidingverloop op het voorschip.

Cosette is een schip met ultra-lage uitstoot (Ultra Low Emission vessel of ULEv). De nieuwste generatie van schepen van Jan De Nul wordt uitgerust met een uiterst geavanceerd tweeledig uitlaatgasfiltersysteem dat tot 99% van de nanopartikels uit de uitstoot haalt met behulp van een dieselpartikelfilter (DPF) en een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR) voor het drastisch reduceren van NOx.

Jan Van de Velde, Hoofd Nieuwbouwafdeling bij Jan De Nul Group: “Met Cosette sluiten we een investeringsprogramma af van twee nieuwe waterinjectiebaggerschepen die nog compacter zijn dan onze bestaande vloot van dit type schip. Dankzij de beperkte omvang, gecombineerd met een uitzonderlijk bereik zijn Cosette en Pancho perfect geschikt voor onderhoudsbaggerklussen in havens en rivieren. We kijken terug op een verrijkende samenwerking met de scheepswerf Neptune Marine tijdens de bouw van Pancho en nu Cosette, en blikken vooruit naar de oplevering dit najaar.”

Martijn Schouten, verantwoordelijk voor verkoop binnen de werven activiteit van Neptune Marine: ‘’Na een succesvolle proefvaart, vaart het eerste schip Pancho nu in Argentinië. Ook de bouw van het tweede schip voor topspeler Jan De Nul is succesvol verlopen dankzij de uitstekende samenwerking met de nieuwbouwafdeling binnen Jan De Nul. Verduurzaming heeft prioriteit binnen Neptune Marine, het is dan ook de vermelding waard dat dit schip Stage V compliant is en een ULEv-notering zal krijgen. We kijken als familiebedrijf uit naar een langdurige relatie samen met familiebedrijf Jan De Nul.’’

Ideale baggertechniek voor onderhoud in havens en rivieren

Een waterinjectiebaggerschip is kleiner dan een sleephopperzuiger en dus perfect inzetbaar in havens en rivieren waar het werkgebied vaak kleiner is. Bij waterinjectiebaggeren wordt water onder lage druk in de ondergrond geïnjecteerd waardoor het bodemmateriaal zich verplaatst.

Deze baggertechniek wordt vooral toegepast voor het onderhoud van gebieden waar sedimenten recent werden afgezet, of voor het verplaatsen van fijn zand over kortere afstanden.

Jan De Nul heeft momenteel 5 waterinjectiebaggerschepen in zijn vloot, waarvan Cosette de nieuwste aanwinst zal zijn.