Jan De Nul kraansimulator

Offshore installatieschepen van Jan De Nul krijgen high-end kraansimulator

Een ‘digital twin’ gebaseerd op echte fysica en echte scheepsmodellen

Jan De Nul kraansimulator

Jan De Nul heeft voor zijn twee offshore installatieschepen, Voltaire en Les Alizés, een high-end kraansimulator besteld. De kraansimulator is gebaseerd op echte fysica en de echte scheepsmodellen, zodat Jan De Nul zijn bemanningsleden kan opleiden en in een volledig veilige omgeving complexe offshore installaties in de meest uitdagende omstandigheden realistisch kan simuleren. De partner voor de ontwikkeling van deze simulator is de Noorse onderneming OSC AS (voorheen bekend als Offshore Simulator Centre).

Jan De Nul kraansimulator
Jan De Nul kraansimulator

Dit najaar verwelkomt Jan De Nul twee nieuwe offshore installatieschepen van de nieuwe generatie: het jack-up installatieschip Voltaire en het kraanschip Les Alizés zullen veel groter zijn dan hun lookalikes die momenteel op de offshore installatiemarkt beschikbaar zijn. Dankzij hun omvang en ongeëvenaard hefvermogen zullen beide schepen toekomstige windturbines op zee kunnen installeren. De huidige offshore windturbines gaan tot 15 MW. Wat hierna komt – en zeer binnenkort, want de industrie ontwikkelt zich enorm snel – zijn turbines tot 20 MW. Geen enkel schip dat vandaag op de markt beschikbaar is, kan deze reuzen aan. Die primeur is weggelegd voor Les Alizés en Voltaire.

Het jack-up installatieschip Voltaire zal worden uitgerust met een ‘Leg Encircling Crane’ (LEC) met een hijsvermogen van 3.000 ton, het Heavy Lift Vessel Les Alizés met een ‘Tub Mounted Crane’ (TMC) met een hijsvermogen van 5.000 ton. Om toekomstige operatoren, dekpersoneel, supervisors en brugpersoneel in een veilige en realistische omgeving te trainen in het werken met deze reusachtige kranen, heeft Jan De Nul een high-end kraansimulator besteld bij OSC AS.

Tom Maes, Manager Electrical and Automation Department bij Jan De Nul Group: “Deze kraansimulator zal niet alleen, zoals elk willekeurig videospelletje, buitengewone graphics en uiterst realistische ervaringen genereren. De simulator zal gebaseerd zijn op echte fysica en de echte scheepsmodellen, en biedt een ‘digital twin’ van zowel de schepen als de uitrusting. Met andere woorden, de simulator wordt een engineeringtool van onschatbare waarde die volledig ten dienste staat van onze klanten en hen bij hun plannen voor de toekomst adviseert.”

Mathieu Edet, Manager Projecten bij OSC: “Met onze expertise op het gebied van ‘digital twins’ en realtime simulaties van uitdagende offshore operaties willen wij eersteklas engineering- en trainingsinstrumenten leveren voor werken op zee. Deze high-end simulator voor de Voltaire en Les Alizés is een project dat in overeenstemming is met onze filosofie: het leveren van geavanceerde en multifunctionele simulatieoplossingen voor engineeringteams en de bemanning aan boord. We zijn verheugd om deze samenwerking met Jan De Nul aan te gaan en streven ernaar om een toonaangevende simulator te leveren die alle partijen laat gecoördineerd samenwerken tijdens een operatie.”

Deze simulator wordt een engineeringtool van onschatbare waarde die volledig ten dienste staat van onze klanten en hen bij hun plannen voor de toekomst adviseert.

Een ‘digital twin’ en een multifuctioneel trainingstoestel
“Samen met alle betrokken partijen kunnen we weken of maanden van tevoren onze expertise en ons vakmanschap demonstreren, zodat we, eenmaal ter plaatse, de werken niet voor het eerst zullen uitvoeren. Verificatie door een derde partij zal voldoende garantie bieden voor de nauwkeurigheid van de beoogde ‘digital twin’ en de sector helpen om verdere stappen vooruit te zetten.”
Dit toestel biedt operatoren, dekpersoneel, supervisors en brugpersoneel de kans om in een veilige maar realistische omgeving de specifieke vaardigheden en technieken te trainen die nodig zijn om de kranen te bedienen. Zo kunnen ze zich voorbereiden op verschillende werksituaties, zoals werken in extreme weersomstandigheden, met zware lasten en met strikte installatietoleranties. Ook onze heel diverse missie-ondersteunende uitrusting, zoals de monopile-grijper met bewegingscompensatie, wordt een belangrijk onderdeel van het opleidingspakket, inclusief de communicatie en interacties tussen de verschillende personen die bij de hijswerken betrokken zijn.

Anderzijds wordt deze simulator voor Jan De Nul zeker ook een tool van onschatbare waarde bij engineeringopdrachten en voor initiële haalbaarheidsstudies voor projecten en aanbestedingen. Dankzij de geavanceerde, state-of-the-art dynamische en hydrodynamische modellen die in de software zijn opgenomen, wordt dit trainingstoestel een digitale replica op ware grootte van de werkelijke opstelling aan boord, met inbegrip van een volledig digitale omgeving waarin toekomstige of bestaande projectscenario’s ruim van tevoren en in een volledig veilige omgeving geüpload, getest en ingeoefend kunnen worden.

Deze high-end simulator voor de Voltaire en Les Alizés is een project dat in overeenstemming is met onze filosofie: het leveren van geavanceerde en multifunctionele simulatieoplossingen voor engineeringteams en de bemanning aan boord.

Nieuw Simulatorcentrum
Deze simulator op ware grootte zal worden geïnstalleerd in het nieuwe simulatorcentrum dat in het nieuwe kantoorgebouw van Jan De Nul in België zal worden voorzien. De opstelling omvat een koepel voor kraanmannen, een schipbesturingsstation, een (de)briefingruimte en een instructeursstation.

De cabine van de kraanman met de levensechte Huisman-operatorstoel en het speciale besturingssysteem wordt geïnstalleerd in een 7 meter hoge koepel.

Het schipbesturingsstation krijgt een levensecht brugpaneel voor de besturing van systemen zoals het Dynamische Positioneringssysteem (DP), het Ballast- en Kielsysteem en het Jacking-systeem.